Finland och OSSE

Finlands ständiga representation vid OSSE i Wien ansvarar för övervakandet av Finlands intressen och främjandet av målen i Europas säkerhets- och samarbetsorganisation.

Representationens verksamhet leds av ambassadör. Representationen verkar likt andra deltagarstaters OSSE-delegationer i Wien, där även OSSE:s sekretariat ligger.

Finland har varit med från början i både Europas säkerhets- och samarbetsorganisation och dess föregångare Konferensen för säkerhet och samarbete i Europa (ESK). Vi undertecknade Helsingforsslutakten år 1975 samtidigt med 34 andra stater. I samband med organisationens tillkomsthistoria har Finland fått en särskild roll och ställning inom OSSE, och av organisationen baserad på bred säkerhet betraktas Finland fortfarande som ett starkt och konstruktivt stöd. Helsingforsslutakten från 1975 är fortfarande en av OSSE:s hörnstenar.

Vi försvarar OSSE:s grundprinciper, åtaganden och handlingsförmåga, så att organisationen på bästa möjliga sätt kan skapa ett mervärde samt främja Finlands, Europas och närområdenas säkerhet. Vi betonar alla länders och landsgruppers, så som Ryssland, Förenta staterna, Turkiet, Centralasiens länder, aktiva deltagande och engagemang i OSSE. OSSE:s institutioner bör hållas självständiga och starka och Finland stödjer deras verksamhet enligt sina prioriteter. Finland anser även OSSE:s 16 fältmissioners/kontors arbete vara mycket viktiga.

Vi har som mål att agera konstruktivt i för Finland viktiga frågor, att övervaka Finlands intressen och att främja Finlands mål enligt regeringsprogrammets och utrikesministeriets riktlinjer och prioriteter. Under de kommande åren verkar vi aktivt särskilt på den politiskt-militära säkerhetens område med strukturerad dialog som prioritet. Vi eftersträvar även att få finländare på centrala positioner i OSSE:s sekretariat, institutioner och missioner.

Utöver åtaganden för strukturerad dialog och ökat förtroende har Finland konflikten i Ukraina, utdragna konflikter (Nagorno-Karabach; Sydossetien; Abchazien; Transnistrien), fredsförmedling (samordförandeskap i OSSE:s vängrupp för fredsförmedling tillsammans med Schweiz och Turkiet), cyber och kvinnors och barns rättigheter och främjandet av jämställdhet, grundläggande rättigheter, minoritetsfrågor, medräknat romernas ställning samt civilsamhällets starka deltagande som prioriteter.


Som EU-medlemsland anpassar Finland sin OSSE-politik tillsammans med de andra EU-länderna. 

Representationens anställda och deras ansvarsområden hittas via denna länk. Vi svarar gärna på eventuella frågor! 

Finlands OSSE-ambassadörer

 
1986–1989 Markku Reimaa
1989–1992 Pertti Torstila
1992–1995 René Nyberg
1995–1998 Pekka Ojanen
1998–2002 Pekka Kujasalo
2002–2007 Aleksi Härkönen
2007–2010 Antti Turunen
2010–2013 Timo Kantola
2013–2017 Katja Pehrman
2017-2021 Päivi Laivola de Rosière
2021– Vesa Häkkinen


Mer information om Finlands delegations verksamhet och medlemmar under OSSE:s parlamentariska generalförsamling(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)