Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomen ja Uuden-Seelannin poliittiset suhteet ovat ongelmattomat. Kansainvälispoliittiset kannanotot ovat olleet samanmielisiä erityisesti ihmisoikeuksiin ja ympäristönsuojeluun liittyvissä kysymyksissä. Uusi-Seelanti on jossain mielessä ottanut Suomen eräänlaiseksi benchmarking-maaksi ajatuksenaan saada virikkeitä pienistä kehittyneistä maista, jotka ovat pystyneet hyötymään globalisaatiosta panostamalla erityisesti tieteeseen, teknologiaan ja innovaatioon.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Suomen ja Uuden-Seelannin kauppavaihdon kehitys on myönteistä ja potentiaalia on paljon. Vuonna 2020 Suomen tavaravienti oli 65 milj euroa ja tuonti 43 milj euroa. Vuoden 2021 ennakkotiedot osoittavat reilua kasvua kaupassa. Osa suomalaisten yritysten kaupasta ei näy tullitilastoissa, koska kauppaa käydään usein Australiassa sijaitsevien suomalaisten yritysten tytäryhtiöiden kautta.Suomi vie koneita, laitteita ja paperia. Uudesta-Seelannista tuodaan lampaanlihaa, viinejä ja hedelmiä. Uusi-Seelanti tarjoaa suomalaisille yrityksille mahdollisuuksia etenkin ympäristöystävällisten innovaatioiden, terveyspalveluiden ja informaatioteknologian aloilla.
Uutta-Seelantia koskien Team Finland palveluita tarjotaan Canberran suurlähetystön ja Sydneyn Business Finlandin toimistoista käsin.

Kulttuurisuhteet

Suomalaisesta kulttuurista Uudessa-Seelannissa tunnetaan erityisesti arkkitehtuuri, muotoilu sekä musiikki.

Suomalaiset, suomen kieli

Uudessa-Seelannissa toimii muutamia Suomi-seuroja itsenäisinä tai osana skandinaavista yhteistyötä.

Sopimukset

Suomi ja Uusi-Seelanti solmivat kaksinkertaisen verotuksen estämistä koskevan sopimuksen vuonna 1984.
18-30-vuotiaiden Suomen kansalaisten on ollut mahdollista saada Working Holiday -viisumi Uuteen Seelantiin. Tämä tarjoaa nuorille mahdollisuuksia sekä lyhytaikaiseen työntekoon että opiskeluun Uudessa-Seelannissa.

Vierailut

Etäisyydestä johtuen kahdenvälinen vierailuvaihto on jäänyt vähäiseksi. Tasavallan presidentti Tarja Halonen teki valtiovierailun Uuteen-Seelantiin helmikuussa 2007. Elinkeinoministeri Mika Lintilä teki Team Finland -vierailun Australiaan ja Uuteen-Seelantiin alkuvuonna 2018, ja ulkoministeri Timo Soini vieraili Uudessa-Seelannissa 2016. Keväällä 2014 opetusministeri Krista Kiuru osallistui ministerikokoukseen Wellingtonissa. Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb vieraili Aucklandissa marraskuussa 2013 ja vuonna 2009 sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä vieraili Uudessa-Seelannissa. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen teki vienninedistämismatkan Australiaan ja Uuteen-Seelantiin huhtikuussa 2004. Ulkoministerinä Tarja Halonen vieraili Uudessa-Seelannissa Etelämanner-juhlallisuuksien yhteydessä tammikuussa 1999. Ulkomaankauppaministeri Ole Norrback vieraili Uudessa-Seelannissa toukokuussa 1998.
Kenraalikuvernööri Anand Satyanand tapasi valtiovierailullaan tasavallan presidentti Tarja Halosen 2011. Kenraalikuvernööri Dame Silvia Cartwright vieraili Suomessa ennen virkaanastujaisiaan maaliskuussa 2001 ja ulkoministeri Phil Goff huhtikuussa 2001. Kauppa- ja teollisuusministeri Jim Anderton vieraili Suomessa vuonna 2003 samoin kuin sisäministeri George Hawkings. Vuonna 2006 Suomessa vierailivat maaliskuussa vankeinhoidosta vastaava ministeri Damien O'Connor sekä toukokuussa työ- ja sosiaaliministeri Ruth Dyson. Ulkoministeri Winston Peters vieraili syyskuussa 2006 Suomessa osallistuen Helsingissä EU:n ja Uuden-Seelannin ulkoministerikokoukseen, minkä yhteydessä hänellä oli myös kahdenvälisiä tapaamisia Suomen poliittisen johdon kanssa. Peters vieraili myös Lapissa tutustuen saamelaiskäräjiin. Maaliskuussa 2007 Suomessa vieraili tutkimus-, tiede- ja teknologiaministeri ja opetusministeri Steve Maharey. Opetusministeri Anne Tolley vieraili Suomessa kesäkuussa 2009. Vuonna 2015 kauppaministeri Todd McClay sekä opetusministeri Hekia Parata että sosiaaliministeri Paula Bennett vierailivat Suomessa. Ulkoministeri Murray McCully vieraili Suomessa 2016 ja ulkoministeri Winston Peters tapasi ulkoministeri Timo Soinin Helsingissä huhtikuussa 2019.

Historia

Suomen Canberran asiainhoitajat ja sittemmin suurlähettiläät on akkreditoitu myös Uuteen-Seelantiin vuodesta 1950 lähtien. Suomella on ollut pääkunniakonsulaatit Aucklandissa ja Wellingtonissa sekä kunniakonsulaatit Christchurchissa ja Dunedinissa.