Internationella brottmålsdomstolens stadga träder i kraft

Finlands ständiga representantion vid Förenta nationerna


Sedan Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Irland, Jordanien, Kambodja, Demokratiska republiken Kongo, Mongoliet, Niger, Rumänien och Slovakien den 11 april ratificerat stadgan för Internationella brottmålsdomstolen har antalet fördragsstater vuxit till över sextio och fördraget träder sålunda i kraft 1.7.2002. Ikraftträdandet av det i juli 1998 godkända fördraget möjliggör det egentliga grundandet av domstolen och att verksamheten inleds. Finland ratificerade stadgan 29.12.2000. Riksdagen godkände i december 2000 också den lagstiftning som möjliggör samarbete med domstolen.

Internationella brottmålsdomstolen är en domstol med straffrättslig behörighet över individer. Till åtskillnad från de domstolar som behandlar krigsförbrytelser inom det forna Jugoslaviens område och i Ruanda är Internationella brottmålsdomstolen en permanent domstol vars jurisdiktion inte är regionalt begränsad. Domstolens kompetensområde omfattar de grövsta internationella brotten: folkmord, brott mot mänskligheten, allvarliga krigsförbrytelser och i framtiden eventuellt också angreppsbrott.

Domstolen kan bara ta till behandling brott som utförts inom signatärmakternas territorium eller som begåtts av deras medborgare, om inte FN:s säkerhetsråd överfört ärendet till undersökning av domstolens åklagare. En annan förutsättning är att personer som gjort sig skyldiga till brott som faller inom domstolens kompetens inte på ett trovärdigt sätt kunnat ställas till ansvar inför statens eget rättssystem.

Internationella brottmålsdomstolens kompetens är inte retroaktiv utan omfattar bara sådana brott som skett sedan stadgan trätt i kraft.

De fördragsslutande staterna är skyldiga att ge rättshjälp åt domstolen och verkar i samarbete med domstolen i frågor som gäller verkställighet av straff.

De tilläggsavtal och dokument som fordras för att domstolen skall kunna inleda sin verksamhet finslipas i kommittén som förberett grundandet av domstolen och som sammanträtt i Rom sedan stadgans godkännande till flera årliga sessioner inom FN:s ram. Kommitténs nionde session pågår som bäst i New York. Kommittén räknar med att ha sitt arbete avklarat under sin två veckors session i juli. De fördragsslutande staternas första sammanträde, till vilket ansvaret för grundandet av domstolen överförs sedan stadgan trätt i kraft, anordnas sannolikt i september.

Domstolen grundas i Haag i Nederländerna. Signatärmakterna väljer i början av år 2003 en åklagare och 18 domare till domstolen, varefter domstolen kan inleda sin egentliga verksamhet.

Tilläggsuppgifter:
enhetschef Marja Lehto (UM/OIK-11), tel. 040 511 8429, 1341 5726
lagstiftningsrådet Sari Mäkelä (UM/OIK-11), tel. 040-515 2156 (New York)
lagstiftningsrådet Asko Välimaa (OM/LAVO), tel. 1825 7708

















Bakgrund till Internationella brotttmålsdomstolen

kansainvälinen oikeus