25.3.2024

Marokko: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Liikenne on suurin turvallisuusuhka. Kulttuurierot huomioitava. Terroritekojen riski olemassa. Mielenosoituksia ja suuria kokoontumisia on syytä välttää. Liikkumista yksin syrjäisillä paikoilla ja pimeän aikana ei suositella.

Ajankohtaista

.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki
Konsulisuojeludirektiivi
Laki matkapalveluyhdistelmistä

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Marokko on yhteiskunnallisesti vakaa ja ulkomaalaiselle vierailijalle suhteellisen turvallinen maa. Marokon turvallisuusviranomaiset seuraavat tarkasti ja katukuvassa näkyvästi maan turvallisuustilannetta. Terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Edustusto kehottaa matkustajia yleiseen varovaisuuteen ja valppauteen kaikkialla Marokossa. Paikallisten viranomaisten ohjeet on syytä ottaa vakavasti ja seurata paikallista ja kansainvälistä mediaa säännöllisesti. Yksin liikkumista tulee välttää erityisesti syrjäisissä paikoissa ja pimeällä.

Erityiset turvallisuusriskit

Uskontoon, politiikkaan ja Länsi-Saharan asemaan liittyvät kysymykset ovat Marokossa herkkiä aiheita. Ulkomaalaisten kannan ottaminen tai liiallinen kiinnostus näihin aiheisiin voivat herättää pahennusta tai kiinnittää turvallisuusviranomaisten huomion.

Yksin liikkumista syrjäisissä paikoissa ja pimeällä tulee välttää.

Kaupunki- ja luontokohteiden läheisyydessä on saatavilla oppaita, joiden osaaminen ja luotettavuus on parhaiten varmistettavissa valitsemalla Marokon viranomaisten valtuuttama virallinen opas.

Raivotautia esiintyy Marokossa. Raivotautirokotusta suositellaan maassa pidempään oleskeleville. Kulkukissat ja -koirat ovat yleisiä kaduilla ja kontaktia näiden kanssa on syytä välttää

Rikollisuus

Yksittäisiä ryöstöjä ja muuta rikollisuutta on jonkin verran. Fyysinen väkivalta on kuitenkin epätavallista. Taskuvarkauksia ja käsilaukun sieppaamisia tapahtuu väentungoksissa. Erityisesti liikennevälineissä ja torien tungoksessa on syytä varoa. Varkaudet ovat yleistyneet etenkin Casablancassa ja muissa suurkaupungeissa.

Rikosilmoitus tulee tehdä paikallispoliisille ja pyytää tapahtuneesta todistus sekä vakuutusyhtiötä että viranomaisia varten.

Älä koskaan kuljeta kenenkään toisen matkatavaroita yli rajan tai ota mukaasi paketteja tuntemattomilta postitettavaksi edelleen Euroopassa. Joskus matkustajien matkatavaroihin on piilotettu huumeita asianomaisen tietämättä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Suurin turvallisuusuhka Marokossa on liikenne. Liikennekulttuuri on hyvin erilainen kuin Suomessa ja liikenneturvallisuus heikko. Usein liikennesääntöjä ei noudateta eikä liikennevaloja kunnioiteta. Erityisesti jalankulkijana kannattaa olla varovainen.

Maanteillä ajoa on syytä välttää pimeään aikaan. Syrjäisillä moottori- ja muilla teillä liikkumiseen pimeän aikaan liittyy turvallisuusriskejä. Valaisemattomien tai tielle pysäköityjen ajoneuvojen sekä maanteillä liikkuvien jalankulkijoiden ja eläinten aiheuttamien tavallisempien riskien lisäksi myös ryöstöjä tai muuta ilkivaltaa voi tapahtua satunnaisesti.

Matkailuautolla, asuntovaunun tai teltan kanssa matkustavien tulee käyttää yöpymiseen ainoastaan tähän tarkoitettuja toimiluvan saaneita ja vartioituja leirintäalueita. Tämä on suositeltavaa erityisesti oman turvallisuuden kannalta. Virallisten leirintäalueiden ulkopuolisilla alueilla majoittuminen voi olla merkittävä turvallisuusriski. Marokon viranomaiset edellyttävät myös, että yli vuoden Marokossa asuvilla ulkomaalaisilla on voimassa oleva marokkolainen ajokortti. Marokkolaiset vakuutusyhtiöt ovat asettaneet tämän ehdoksi mahdollisen vahingonkorvauksen maksamiseksi.

Luonnonolot

Marokko on maanjäristysaluetta ja pieniä järistyksiä sattuu aika ajoin.

Pohjois-Marokossa ja vuoristoisilla alueilla rankkasadekuurot syksyllä ja talvella saattavat synnyttää äkillisiä ja vaarallisia tulvia. Erityisen varovainen on syytä olla jokilaaksoissa ja ylitettäessä yleensä kuivana olevia joenuomia. Sateet saattavat nostaa nopeasti useita metrejä korkean tulva-aallon uomaan. Tulvat vaativat usein myös kuolonuhreja. Viranomaisten ohjeita kulkureiteistä on syytä noudattaa. Vuoristossa on vain vähän merkittyjä kulkureittejä. Marokon viranomaisten virallistamia oppaita on syytä käyttää. Ryhmässä liikkuminen on suositeltavaa.

Merenrannat ovat usein valvomattomia. Uimista muualla kuin merkityillä uima-rannoilla on syytä välttää. Vedenalaiset virtaukset, aallot ja tuulet voivat olla vaarallisen voimakkaita ja turvallisuuden varmistaminen liikuttaessa rantojen lähellä tai laine/purjelautaillessa on tärkeätä. Poikkeuksellisia sääilmiöitä koskevat säätiedotukset ja paikallisviranomaisten ohjeet on syytä ottaa vakavasti.

Terveys

Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen hyvin aikaa.

Julkisen sairaanhoidon taso ei vastaa eurooppalaista tasoa. Suurien kaupunkien ulkopuolella terveydenhoitopalvelut ovat rajallisia.

Lääkärit ja sairaalat edellyttävät yleensä käteismaksua. Muista myös matkavakuutus itsellesi ja matkatavaroillesi.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
Maailman terveysjärjestö WHO
Euroopan tartuntatautivirasto

Maan lait ja käytännöt

Muslimimaassa käsitys sukupuolten tasa-arvosta poikkeaa pohjoismaisesta. Etenkin naisten on syytä välttää liikkumista yksin pimeällä ja syrjäisillä paikoilla. Pukeutumisen suhteen Marokko on Suomea pidättyvämpi maa. Suuremmissa kaupungeissa ilmapiiri on kuitenkin verrattain vapaamielinen. Myös suurempien kaupunkien medinoissa (vanhoissa kaupunginosissa) suositellaan pidättyväistä pukeutumista.

Ramadanin aikana useimmat ravintolat ovat kiinni tai rajoitetusti auki eikä alkoholia myydä. Ramadanin aikainen paasto ei koske muita uskontokuntia, mutta paaston julkista rikkomista on suositeltavaa välttää joka tapauksessa. Syömisen lisäksi tämä tarkoittaa myös mm. julkisesti tapahtuvaa veden juontia, purukumin syöntiä sekä tupakointia. Paikallisia tapoja kunnioittavaan pukeutumiseen on syytä kiinnittää ramadanin aikana erityistä huomiota.

Ei-islamilaiset voivat vierailla ainoastaan Casablancan Hassan II -moskeijassa.

Islamiin kohdistettu kritiikki, Länsi-Saharan asema, Lähi-idän konfliktit tai muut poliittiset asiat saattavat synnyttää myös Marokossa mielenosoituksia ja protesteja ulkomaalaisia kohtaan. Matkailijoiden on suositeltavaa pysytellä erossa mieltään osoittavista väkijoukoista riippumatta siitä, mikä on mielenilmauksen aiheena.

Huumeiden hallussapito on rangaistava teko. Huumerikoksesta tuomitaan yleensä vähintään kahden vuoden vankeuteen. Toisen henkilön matkatavaroita ei pidä koskaan hyväksyä kuljetettavaksi rajan yli tai otettavaksi mukaan tuntemattomilta postitettavaksi edelleen Euroopassa. Joskus matkustajien matkatavaroihin on piilotettu huumeita asianomaisen tietämättä.

Samaa sukupuolta olevien väliset sekä avioliiton ulkopuoliset suhteet ovat rikoksia. Käytännössä ulkomaalainen joutuu näiden vuoksi syytteeseen lähinnä silloin, kun suhteen toinen osapuoli on marokkolainen.

Maahantulosäännökset

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevasta linkistä:
Marokon liikenneministeriö: http://www.equipement.gov.ma/Pages/accueil.aspx(Linkki toiselle web-sivustolle.)

sekä edustuston verkkosivuilta https://finlandabroad.fi/web/mar/ajankohtaista

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].