Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen teki Team Finland -matkan Tunisiaan ja Marokkoon 22.–27.1.2018 suomalaisten yritysten viennin ja kansainvälistymisen edistämiseksi.

Ministeri Tiilikainen yhdessä viidentoista Clean Tech-alan yrityksen valtuuskunnan kanssa esittelivät laajalti suomalaista osaamista vesi-, jäte-, energia-, biotalous- ja teknologia-aloilla. Mukana olivat myös tutkimuslaitokset SYKE ja LUKE sekä Sitra, joka palkittiin sopivasti vierailun juuri vierailun alla maailman johtavaksi julkisen sektorin kiertotaloustoimijaksi The Circulars Awards -kilpailussa Maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa, Sveitsissä.

Käynti oli ministeri Tiilikaisen toinen Marokossa, sillä hän osallistui Marrakechissa vuoden 2016 lopulla järjesteltyyn YK:n COP22-ilmastokokoukseen. Tällä kertaa nelipäiväinen matka Rabatissa, Casablancassa, Marrakechissa ja Ben Guiririssa sisälsi ohjelmaa niin virallisista ministeritason tapaamisista yritysten välisiin tapaamisiin kuin kenttävierailuihin. Saatiinpa yritysvaltuuskunnan kiireisen ohjelman väliin ujutettua kulttuuriakin, kuten käynti suurella Hassan II:n moskeijalla sekä hiljattain avatussa Marrakechin vesimuseossa, Musée Mohammed VI pour la civilisation de l'eau'ssa.

Vierailun aikana ministeri Tiilikainen tapasi energia-, kaivos ja kestävän kehityksen ministerin Aziz Rebbahin, kestävän kehityksen ministerin Nezha El Ouafin, vesiministeri Charafat Afailalin, sekä korkean edustajan vesi- ja metsäasioissa Abdeladim Lhafin. Tapaamisia oli myös Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin edustajien sekä Marokon alue- ja paikallistason päättäjien kanssa Casablancassa ja Marrakechissa.

Ministeri Tiilikaisen viesti Marokon päättäjille ja energia-alan toimijoille oli selvä. Marokko ja Suomi ovat molemmat aktiivisia maita kansainvälisessä ilmastopolitiikassa ja Suomella on annettavaa Marokolle sen kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi energiasektorilla ja kestävän kehityksen saralla. ”Suomi on pieni maa, mutta suurvalta ympäristöteknologian alalla”. Yhteistyötä tarvitaan myös julkisen ja yksityisen sektorin välillä tarvitaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja hyvinvoinnin sekä talouden kasvattamiseksi, ministeri painotti.

Ministeridelegaation tapaaminen Marokon vesiministeri Charafat Afilalin kanssa Rabatissa.

Marokossa on systemaattisesti kehitetty infrastruktuuria ja uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämistä. Maan tavoitteena on tuottaa 52 % sähköntarpeestaan uusiutuvilla lähteillä, erityisesti tuulivoiman ja aurinkoenergian avulla, vuoteen 2030 mennessä. Vastaavasti Suomi tuottaa jo tällä hetkellä 40 % sähköstään uusiutuvista energialähteistä. Tämän tavoitteen eteen toimii erityisesti Marokon uusiutuvan energian hallinnoinnista vastaava osin valtionyritys Masen, jonka päämajassa koko neljänkymmenen hengen suomalaisdelegaatio vieraili tapaamassa suuryrityksen ylintä johtoa.

Lisäksi yritysvaltuuskunnan jäseniä vieraili muun muassa jätteiden käsittelylaitoksella Rabatissa sekä Casablancassa jäteveden esipuhdistuslaitoksella, jossa käsitellään päivässä saman verran jätevettä kuin Suomessa kokonaisessa vuodessa. Marrakechin alueella ohjelmaan kuului vierailu Marokon energiatehokkuuden tutkimuslaitoksella AMEE:ssa sekä aurinko- ja uusiutuvien energialähteiden tutkimuslaitoksella IRESEN Green Energy Parkissa. Ehtivätpä eräät vierailla myös Afrikan suurimmassa aurinkoenergian tutkimuslaitoksessa Ouarzazatissa. Eräitä matkan kohokohtia oli kuitenkin suuri Business-2-Business tapaaminen marokkolaisten CleanTech-alan yritysten kanssa Casablancassa: tässä Marokon liikeyritysten keskusliiton CGEM:n

Kimmo Tiilikainen ja Marokon liikeyritysten liiton CGEM:n puheenjohtaja Miriem Bensalah-Chaqroun

järjestämässä tapahtumassa suomalaisyritykset pääsivät tarjoamaan CleanTech -tuotteitaan ja etsimään yhteistyökumppaneita jälleenmyyjiksi Marokon ja muun Afrikan alueelle. Usealle suomalaisyritykselle tuli positiivisena yllätyksenä alueen suuri kiinnostus ja kysyntä heidän tarjoamiinsa ratkaisuihin. Marokon markkinoilla on selvä tilaus suomalaisille osaamiselle ja ratkaisuille, iloitsi ministeri Tiilikainen.