Green Africa Innovation Booster – innovatiivista yhteistyötä Marrakechissa

Ensimmäinen Green Africa Innovation Booster -nimeä kantava, vihreän teknologian innovaatioihin keskittynyt tapahtuma järjestettiin 12.–13. heinäkuuta Marrakeshissa. Tapahtuma keräsi yhteen yli 400 uusiutuvan energiantuotannon ammattilaista ympäri maailmaa. Alan tutkijat, sijoittajat ja startup -yritykset vaihtoivat ideoitaan ja pyrkivät löytämään yhteistyökumppaneita keksintöjensä eteenpäin viemiseksi. Green Africa Innovation Booster järjestettiin marokkolaisen aurinkoenergian ja uusiutuvien energialähteiden parissa toimivan Iresen-instituutin toimesta.

Kahden tapahtumapäivän aikana yli 100 startup-yritystä esitteli tuotteitaan ja innovaatioitaan, joiden joukossa nähtiin myös suomalaista osaamista. Dynaamisten yritysesittelyiden lisäksi tapahtumassa päästiin nauttimaan mielenkiintoisista puheenvuoroista. Iresenin johtajan sekä Marokon koulutus- ja ympäristöministerien avajaissanoissa korostettiin eri maiden, talouden ja tieteen sektoreiden välistä yhteistyötä Afrikan alueellisen kehityksen edistämiseksi, sekä uusien innovaatioiden ja energialähteiden tärkeyttä talouskasvun moottoreina.

Kuva: Eero Väisänen
Suomalaisen uusiutuvan energian osaamisen esittelyä tapahtumassa.

Iresen solmi Green Africa Innovation Boosterin aikana kaksi uutta sopimusta afrikkalaisten ja eurooppalaisten kumppaneidensa kanssa tieteellisen yhteistyön syventämiseksi. Instituutti kirjoitti hiljattain yhteistyösopimuksen myös suomalaisen energiateknologiayrityksen Merinovan kanssa toukokuussa Casablancassa järjestetyn Energy Days – tapahtuman yhteydessä.

Suomalainen energia-alan osaaminen oli esillä myös Green Africa Innovation Booster tapahtumassa, kun Merinovan edustaja Maissa Ftiti kertoi yleisölle Suomen liiketoimintaympäristöstä, joka on todettu innovaatioiden kannalta maailman otollisimmaksi. Tärkeimmiksi syiksi menestykseen Ftiti nosti esiin Suomen toimivan koulutusjärjestelmän sekä laajan yhteistyön yksityisen sektorin ja yliopistojen välillä.

Kuten Marokon energiasektorilla kokonaisuudessaankin, myös Marrakeshin tapahtuman ilmapiiri oli täynnä innostusta ja luovuutta. Samanaikaisesti kun marokkolaiset yritykset osoittavat enenevissä määrin kiinnostusta suomalaiseen asiantuntemukseen, Marokko tarjoaa paljon potentiaalia suomalaisille yrityksille maantieteellisen toimialueensa kasvattamiseen. Tällaisen yhteistyön maiden välillä on ilo seurata kasvavan!