Nyheter om coronaläget i Lettland

Nyheter om coronaläget i Lettland

Lettland har ändrat sin resepraxis fr.o.m. idag. Nu är icke-väsentligt resande (t.ex. turism) också tillåten. Om du har fått alla nödvändiga coronarvacciner eller har haft sjukdomen under de senaste sex månaderna och du har bevis på att dessa ska presenteras, behöver du inte ta ett PCR-coronatest. Om du inte har dessa kommer Lettland att kräva ett PCR-test före resan, upp till 72 timmar gammal.

 

Följ de lokala myndigheternas information. Ambassaden uppdaterar också aktuell information på sin Facebooksida. Läs de lettiska myndigheternas information på följande webbplatser:

Den lettiska regeringens allmänna information(Länk till en annan webbplats.) (en)
 

Inresebestämmelser

Det är tillåtit att resa till Lettland nu i alla orsaker, men resenärer från EU-/EES-länder, Schweiz och Stor-Britannien utan certifikat om COVID-19 vaccineringar eller botad COVID-19 sjukdom (max. 6 månader sen) måste ha en negativ PCR examen från max. 72 timmar sen.

Resenärer från Finland måste inte vara i självisolering, men vi rekommenderar att följa situationen veckoligt. Resenärer från andra EU-/EES-länder, Schweiz eller Stor-Britannien med COVID-19 sjukdomantal över 75 (de sista 14 dagarna på 100 000 människor) måste vara i själv isolering för 10 dagar om dom har bara en negativ PCR examen (inget certifikat om vaccineringar eller COVID-19 sjukdom).

Innan man anländer till landet ska man göra ett negativt coronatest och fylla i blanketten max. 48 timmar före Covidpass(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (en):

Genomresa är tillåten om man har certifikat att anvisa. 

Hälsovård

I kollektivtrafiken och på flyg rekommenderas att använda munskydd eller en duk, samt sköta om sin handhygien.

Sanktioner för brott mot restriktionerna

I och med att restriktioner har lyfts har polisen varseblivit fler brott mot bestämmelserna. Följden kan bli böter.

Om man bryter restriktioner kan man bli bötfälld (10-2000 euro för fysiska personer, 140-5000 euro för juridiska personer) eller åtalas.

Mer information:

Bra att veta

Mobilappen Apturi Covid(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (=Stoppa covid) som underlättar spårningen av smittkedjor togs i bruk i Lettland i slutet av maj 2020.

Beskickningens kundbetjäning

Måndagar-fredagar 09.00-11.30 (tidsbeställning krävs för pass- inreseärenden).

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till [email protected] och be att få det gjort. Vänligen notera att tjänsten för förändring och radering av reseanmälningar tidvis är överbelastad.