Koronavirusuutiset Latviassa

Koronavirusuutiset Latviassa

Latvia on muuttanut matkustuskäytänteitään 16.6.2021 lähtien. Nyt myös ei-oleellinen matkustaminen (mm. turismi) on sallittu. Jos olet saanut kaikki tarvittavat koronarokotteet tai sairastanut koronan viimeisen kuuden kuukauden aikana ja sinulla on näistä todisteet esittää, sinun ei tarvitse ottaa PCR-koronatestiä. Jos sinulla ei näitä ole, Latvia vaatii ennen matkaa otetun, korkeintaan 72 tuntia vanhan PCR-testin

Koronaviruspandemian vuoksi Suomen matkustussuositukset ovat edelleen voimassa. Lisäksi maailmanlaajuinen matkustamista koskeva yleissuositus on välttää tarpeetonta matkustamista.

 

Latvian paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:

https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66019-emergency-situation-in-latvia-to-restrict-the-spread-of-covid-19(Linkki toiselle verkkosivustolle)​​​​​​​

Latvian hallituksen yleisinfoa koronaviruksesta ja toimenpiteistä COVID-19-sivustustolta (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)(en):

Maahantulosäännökset

Maahan saapuminen (ml. ei-oleellinen matkailu) on sallittua, mutta EU-/ETA-maista, Sveitsistä tai Iso-Britanniasta saapuvilta rokottamattomilta matkustajilta edellytetään negatiivista koronatestiä ennen matkaa. Vaihtoehtoisesti myös maks. kuusi kuukautta vanha todistus koronainfektion sairastamisesta kelpaa.

Tällä hetkellä Suomesta saapuvien matkustajien ei tarvitse olla karanteenissa, mutta tilannetta tulee jatkossakin seurata viikottain. Yllämainituista maista saapuvien matkustajien täytyy olla 10 päivän karanteenissa, jos maansa 14 päivän ilmaantuvuusluku per 100 000 asukasta ylittää 75, jos heillä on ainoastaan negatiivinen PCR-todistus esittää.​​​​​​​

Ennen maahan saapumista (aikaisintaan 48 tuntia aikaisemmin) tulee täyttää covidpass-ilmoitus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Kauttakulku on sallittua edellä mainituilla huomioilla. Matkustajan on tarvittaessa esitettävä asianmukaiset paperit ja täytetty covidpass -lomake.

Lisätietoja näistä säännöksistä:

Terveys

Julkisissa kulkuneuvoissa ja lennoilla tulee käyttää suun ja nenän peittävää suojainta/maskia/huivia. Kaikessa toiminnassa on noudatettava kahden metrin turvavälejä ja muita viranomaisten hygieniamääräyksiä.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Vapautumisen myötä myös poliisin havaitsemat rajoitusrikkomukset ovat lisääntyneet. Rikkomuksista saattaa saada sakot.

Latvian poliisi seuraa koronaohjeistuksen noudattamista. Rikkomuksista voidaan määrätä sakko (luonnolliset henkilöt 10–2000 euroa, oikeushenkilöt 140–5000 euroa) tai saada rikossyytteen ohjeiden noudattamatta jättämisestä.

Lisätietoja:

Muuta huomioitavaa

Koronasovellus ''Apturi Covid(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)'' (Stop Covid) tartuntaketjujen seurantaa helpottava mobiilisovellus, on otettu Latviassa käyttöön toukokuun lopussa 2020.

Edustuston asiakaspalvelu

ma-pe 09.00-11.30 (passi- ja maahantuloasioissa ajanvaraus)

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.