Koronavirusuutiset Latviassa

Koronavirusuutiset Latviassa

Latvian hallituksen 18.1.2022 tekemän päätöksen mukaan työpaikoilla, julkisissa kulkuvälineissä ja julkisilla paikoilla tulee käyttää kasvomaskia/hengityssuojainta turvatasoltaan FFP2-FFP3 tai KN95 ensi viikon ti 25.1.2022 lukien.​​​​​​​

Latvian hallitus päätti 6.1.2022 pidentää COVID-19:sta johtuvaa poikkeustilaa 28.2.2022 saakka. Päätöksessä ei tehty muutoksia rajoituksiin.

Ulkonaliikkumiskielto on nyt päättynyt, mutta rajoituksia on edelleen voimassa. Marraskuun 15. pvästä lähtien kasvomaskien käyttö on edelleen pakollista kaikille julkisissa tiloissa, myös oppilaitoksissa. Tarkempaa tietoa rajoituksista löytyy allaolevasta linkistä: https://www.mfa.gov.lv/en/article/state-emergency-and-epidemiological-safety-measures-latvia(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Latviaan julistettiin 11.10.2021 alkaen poikkeustila 3 kuukaudeksi. Kasvomaskien käyttö on pakollista kaikille julkisissa tiloissa.

Latvia on muuttanut matkustuskäytänteitään 16.6.2021 lähtien. Tällä hetkellä viranomaiset eivät suosittele maahan matkustamista. Jos olet saanut kaikki tarvittavat koronarokotteet tai sairastanut koronan viimeisen kuuden kuukauden aikana ja sinulla on näistä todisteet esittää, sinun ei tarvitse ottaa PCR-koronatestiä. Jos sinulla ei näitä ole, Latvia vaatii ennen matkaa otetun, korkeintaan 72 tuntia vanhan PCR-testin.

Kaikkien Latviaan matkustavien on täytettävä sähköinen lomake www.covidpass.lv(Linkki toiselle verkkosivustolle) –verkkosivustolla aikaisintaan 48 tuntia ennen Latviaan saapumista (lomakkeen QR –koodia kysytään rajalla) ja annettava pyydetyt tiedot rokotuksesta, testauksesta tai COVID-19 taudin sairastamisesta.

Latviaan saapumisen rajoitukset riippuvat siitä maasta, josta henkilö on matkustamassa ja siitä, onko henkilö rokotettu tai sairastanut COVID-19 taudin.

Latvian ulkoministeriön sivulta löytyy tarkemmat maahantulosäännökset:

https://www.mfa.gov.lv/en/information-travellers-latvia-provisions-preventing-spread-covid-19(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Jos kyseessä on Latvian ylitys kauttakulkuna, tulee www.covidpass.lv(Linkki toiselle verkkosivustolle) –sivustolla oleva lomake täyttää niin, että sen täytöstä 12 tunnin sisällä poistuu maasta.

Euroopan maiden, mm. Suomen osalta, koronatilannelistaa päivitetään viikoittain ja tarvittaessa maahantulovaatimuksia voidaan tiukentaa. Siksi on hyvä tarkistaa tilanne aina ennen matkaa.

https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Kysymyksiä Latvian maahantulosäännöistä voi osoittaa suoraan Latvian rajavartiostolle, sillä se tekee viime kädessä päätöksen henkilön maahanpääsystä, Latvian raja: +371 670 75616.

 

Koronaviruspandemian vuoksi Suomen matkustussuositukset ovat edelleen voimassa. Lisäksi maailmanlaajuinen matkustamista koskeva yleissuositus on välttää tarpeetonta matkustamista.

Latvian paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:

https://www.mfa.gov.lv/en/information-travellers-latvia-provisions-preventing-spread-covid-19(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Latvian hallituksen yleisinfoa koronaviruksesta ja toimenpiteistä COVID-19-sivustustolta (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)(en).

 

Maahantulosäännökset

Ennen maahan saapumista (aikaisintaan 48 tuntia aikaisemmin) tulee täyttää covidpass-ilmoitus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

​​​​​Kauttakulku on sallittua edellä mainituilla huomioilla. Matkustajan on tarvittaessa esitettävä asianmukaiset paperit ja täytetty covidpass -lomake.

Lisätietoja näistä säännöksistä:

Terveys

Julkisissa kulkuneuvoissa ja lennoilla tulee käyttää suun ja nenän peittävää suojainta/maskia/huivia. Kaikessa toiminnassa on noudatettava kahden metrin turvavälejä ja muita viranomaisten hygieniamääräyksiä.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Vapautumisen myötä myös poliisin havaitsemat rajoitusrikkomukset ovat lisääntyneet. Rikkomuksista saattaa saada sakot.

Latvian poliisi seuraa koronaohjeistuksen noudattamista. Rikkomuksista voidaan määrätä sakko (luonnolliset henkilöt 10–2000 euroa, oikeushenkilöt 140–5000 euroa) tai saada rikossyytteen ohjeiden noudattamatta jättämisestä.

Lisätietoja:

Muuta huomioitavaa

Koronasovellus ''Apturi Covid(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)'' (Stop Covid) tartuntaketjujen seurantaa helpottava mobiilisovellus, on otettu Latviassa käyttöön toukokuun lopussa 2020.

Edustuston asiakaspalvelu

ma-pe 09.00-11.30 (passi- ja maahantuloasioissa ajanvaraus)

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.