Utrikesministrarna beredde EU:s konstitutionella fördrag

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 193/2004
14.6.2004


Europeiska unionens utrikesministrar sammanträdde måndagen den 14 juni i Luxemburg för att bereda Europeiska rådet och regeringskonferensen (IGC) mellan EU:s stats- eller regeringschefer som hålls i slutet av veckan. Ministrarna godkände agendan för Europeiska rådet och nådde samförstånd om flera punkter i EU:s konstitutionella fördrag. Från Finland deltog utrikesminister Erkki Tuomioja.

Avsikten är att färdigställa det konstitutionella fördraget vid de fortsatta IGC-förhandlingarna mellan stats- eller regeringscheferna i samband med Europeiska rådet i Bryssel den 17 och 18 juni. Den första IGC-sessionen hålls på torsdagen och förhandlingarna fortsätter på fredagen.

Utrikesministrarna nådde i Luxemburg samförstånd om flera av fördragets politikområden, och medlemsländernas chefer kan sålunda koncentrera sig på de svåraste frågorna gällande institutionerna.

Särskilt röstfördelningen mellan medlemsländerna i rådet (definitionen av kvalificerad majoritet) samt kommissionens sammansättning är frågor som regeringskonferensen ännu inte har löst.

Europeiska rådet ställde i mars upp som mål att nå en överenskommelse om det konstitutionella fördraget senast i samband med Europeiska rådet i juni. Förhandlingarna om fördraget inleddes under Italiens ordförandeperiod 2003 utgående från det fördragsutkast som EU:s framtidskonvent utarbetade.

Ytterligare information: statssekreteraren för EU-ärenden Antti Peltomäki, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2180, och enhetschef Risto Piipponen, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6546

EU