Delegationen för resesäkerhet betonar säkerhetsmedvetet resande


Pressmeddelande 11/2004
15.1.2004


Delegationen för resesäkerhet har utarbetat en ny broschyr, Säker resa, genom vilken man försöker främja säkerhetsmedvetet resande och förebygga olyckor under resan. Broschyren delas ut på resemässan Matka 2004 och bifogas till alla nya pass.

Resande är förknippat med risker, men om man är medveten om riskerna kan resesäkerheten ökas. Enligt utrikesministeriet kan man med ändamålsenlig planering delvis förhindra att allvarliga fall där konsulärt bistånd behövs uppstår under resan. Resesäkerheten kan förbättras genom att man väljer vart, hur och när man reser. Tyvärr reser var femte finländare fortfarande utan reseförsäkring.

Delegationen för resesäkerhet består av myndigheter, organisationer inom resebranschen och intressegrupper på området och har som syfte att öka resesäkerheten och samarbetet mellan de olika aktörerna. Delegationen för resesäkerhet bedömer t.ex. säkerhetsläget i olika länder, informerar om frågor med anknytning till resesäkerhet och behandlar frågor som gäller reseförsäkringar.

I delegationen för resesäkerhet ingår för närvarande utrikesministeriet, handels- och industriministeriet, kommunikationsministeriet, inrikesministeriet, Konsumentverket, Sjöfartsverket, Centralen för turistfrämjande, Luftfartsverket, Finnair Abp, Resebyråbranschens förbund i Finland, Suomen Liikematkayhdistys ry, Finska Försäkringsbolagens Centralförbund samt Finlands Rese- och Turistnäring rf.

De anvisningar som delegationen för resesäkerhet utarbetat kan bland annat läsas på utrikesministeriets webbsidor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).


Närmare upplysningar: chefen för konsulära enheten Pekka Hyvönen, utrikesministeriet, tfn 1605 5739













Broschyren Säker resa