28.12.2023

Luxemburg: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Luxemburg on turvallinen matkailumaa. Normaalia varovaisuutta on kuitenkin tarpeellista noudattaa. Kuten muissakin Euroopan maissa, terrori-iskun mahdollisuutta ei voi sulkea pois.

Ajankohtaista

Luxemburg on poistanut koronaan liittyvät maahantulorajoitukset. Ajankohtaista tietoa koronavirustilanteesta löytyy Luxemburgin viranomaisten koronainfosivuilta: https://covid19.public.lu/en.html(Linkki toiselle web-sivustolle.).

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Luxemburg on turvallinen matkailumaa. Normaali varovaisuus on kuitenkin aina paikallaan. Kuten muissakin Euroopan maissa, terrori-iskun mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Luxemburgin hallitus on analysoinut turvariskejä kansainvälisen tilanteen ja Belgian tapahtumien vuoksi, mutta on päättänyt säilyttää terrorismin uhkatason neliportaisen asteikon tasolla kaksi. Luxemburgin viranomaiset tiedottavat ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta:

Kriisitiedotussivustolla https://www.infocrise.lu/en/web/guest(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja
Kansallisen suojelukomission sivuilla: https://hcpn.gouvernement.lu/en.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Noudata tavanomaista valppautta: pidä passi, rahat ja muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa ja kaupungilla liikkuessasi lähellä kehoa. Lähin passinmyöntöpiste sijaitsee Suomen suurlähetystössä Brysselissä.

Yleiset hälytysnumerot Luxemburgissa:

Yleinen hätänumero 112
Poliisi 113

Rikollisuus

Vaikka Luxemburgissa rikollisuutta on vähän, niin katurikollisuutta kuitenkin ilmenee. Taskuvarkauksia tapahtuu erityisesti julkisessa liikenteessä, päärautatieaseman läheisyydessä ja muissa ruuhkaisissa tilanteissa kaupungin keskustassa. Luxemburgin poliisin yhteystiedot https://police.public.lu/fr.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Luxemburgissa julkisten liikennevälineiden käyttö on ilmaista kaikille. Lisätietoa: https://luxembourg.public.lu/fr/vivre/mobilite/transport-public.html(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos matkustat omalla autolla, huolehdi, että autovakuutus on voimassa ja tarpeeksi kattava. Talvirenkaiden käyttö on pakollista lämpötilan ollessa alle nollan. Promilleraja liikenteessä on 0,05.

Raskas läpikulkuliikenne yli 7,5 tonnin painoisille kulkuvälineille on Luxemburgissa kielletty lauantai-illasta sunnuntai-iltaan sekä paikallisina pyhinä.

Lisätietoa Luxemburgin liikenteestä https://transports.public.lu/fr.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Sairaustapauksien ja varkauksien varalta matkailijoiden kannattaa ehdottomasti hankkia matkavakuutus.

Luxemburgissa matkustava saa akuutissa sairastapauksessa hoitoa Kelan myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maahantulosäännökset

Lähin Luxemburgin suurlähetystö sijaitsee Tanskassa.

Yhteystiedot:
Embassy of Luxemburg
[email protected]
https://copenhague.mae.lu/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].