Coronavirusnyheter i Luxemburg

Coronavirusets infektionssiffror minskar i Belgien. Reserestriktioner är i kraft. Passagerare som reser med flyg måste ha ett negativt coronatestresultat som är högst 72 timmar gammalt, intyg över att du har fått en komplett vaccinationsserie eller ett intyg över att du har haft coronavirussjukdom. Butiker, restaurangernas terrasser och övriga tjänster är öppna med hygienrestriktioner..

Inresebestämmelser

För de passagerare som anländer till Luxemburg från EU-länder finns det inga begränsningar. Däremot har Luxemburg med några undantag infört ett tillfälligt inreseförbud för passagerare som kommer från tredje länder. Några undantag från det tillfälliga inreseförbudet har dock definierats.

Passagerare som reser med flyg till Luxemburg måste uppvisa ett intyg på ett negativt COVID-19 testresultat som är högst 72 timmar gammalt, intyg över att du har fått en komplett vaccinationsserie eller ett intyg över att du har haft coronavirussjukdom..

Mera information finns på Luxemburgs coronainfosidor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

 

Att röra sig

Det råder inga restriktioner inom inrikes- och kollektivtrafiken. Transitpassagerarna måste vid behov kunna uppvisa på förhand bokade anslutningar (flyg-, tåg-, båtbiljetter).

Mera information finns på Luxemburgs coronainfosidor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

 

Hälsa

Det är obligatoriskt att använda mask på allmänna platser, i kollektivtrafiken och vid alla sammankomster med fler än fyra personer, både utomhus och inomhus.

Kultur-, idrotts- och fritidsevenemang kan ordnas men antalet publik är begränsat.

 

Tjänster

Butiker och tjänster är öppna. Restaurangernas, kaféernas och barernas utomhusområden är öppna.  Andningsskydd ska bäras då man rör sig i restaurangerna men det krävs inte när man sitter till bords. Högst 4 kunder får sitta vid samma bord förutom om de hör till samma hushåll. Hotellen har varit öppna under hela pandemin. 

Högst 10 gäster kan bjudas hem (inomhus/utomhus), vid sammankomster med fler än 10 personer måste deltagarna sitta på säkert avstånd från varandra och använda mask om inte 2 meters avstånd kan upprätthållas.

Mera information finns på Luxemburgs coronainfosidor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

 

Påföljder för brott mot restriktionerna

Polisen och tullen har befogenheter att kontrollerna att begränsningarna följs. Underlåtenhet att bära mask och brott mot karantänsbestämmelserna kan leda till böter.

 

Konsulatets kundtjänst

Närmaste Finska ambassad finns i Bryssel. Kunder betjänas endast med tidsbokning(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (länk till platsen).

Alla förfrågningar ber vi att få per e-post till adressen [email protected].

Det är inte möjligt att ansöka om visum i Bryssel.

Mera information Finska ambassad (Öppnar nytt fönster)

​​​​​​​​

Resemeddelande

Vi påminner alla resenärer och de som redan befinner sig i landet att göra ett resemeddelande(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Om du redan avgett ett resemeddelande och din utlandsresa förlängs är det skäl att ändra resemeddelandets slutdatum. På så sätt får vi veta att du ännu är i landet och vi kan sända dig både meddelanden och förfrågningar. Om du är registrerad i vår tjänst kan du själv ändra ditt meddelande. Om du inte är registrerad, sänd ett nytt resemeddelande.

Om det inte fanns något slutdatum på ditt resemeddelande eller du har återvänt tidigare än väntat till Finland är det skäl att ta bort meddelandet. Om du är registrerad i tjänsten kan du själv ändra ditt meddelande. Om du inte är registrerad, ska du skicka en begäran om borttagning till e-postadressen [email protected].  Vi ber dig observera att behandlingen av begäran att ändra eller ta bort meddelandet ibland är överbelastad.