Helsingissä järjestettävässä kuudennessa National Dialogues -konferenssissa keskustellaan rauhasta ja vuoropuhelusta monien kriisien koettelemassa maailmassa

Järjestyksessä kuudes National Dialogues -konferenssi järjestetään 11.-13. kesäkuuta. Kansallisia vuoropuheluja ja epävirallisia vuoropuheluprosesseja käsittelevä konferenssi (Conference on National Dialogues and Non-Formal Dialogue Processes) täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Konferenssi kokoaa yhteen yli 200 osanottajaa yli 60 maasta, ja sen tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten vuoropuheluprosesseja voidaan parhaiten mukauttaa nykyiseen, monien kriisien vaivaamaan globaaliin toimintaympäristöön. Ulkoministeri Elina Valtonen avaa konferenssin ja osallistuu nuorisoa ja rauhanrakentamista käsittelevään paneelikeskusteluun.

Vuodesta 2014 lähtien järjestetty National Dialogues Conference (NDC) on toiminut tärkeänä foorumina rauhanvälityksen parhaiden käytäntöjen jakamiselle sekä tapaamispaikkana eri rauhanprosesseihin ja vuoropuheluihin osallistuville.

Konferenssi kutsuu osallistujia tarkastelemaan kansallisten vuoropuhelujen ja epävirallisten vuoropuheluprosessien roolia resilienssin lisäämisessä, konfliktien ehkäisemisessä ja ratkaisemisessa sekä rauhan ylläpitämisessä haastavissa olosuhteissa.

Keskusteluissa kuullaan näkemyksiä ja kokemuksia muun muassa Afganistanista, Kolumbiasta, Myanmarista, Etelä-Afrikasta, Sudanista ja Jemenistä. Konferenssi tuo esille eri toimijoiden välisiä synergioita ja täydentävyyden, ja keskustelee niin kutsuttujen nousevien mahtien vahvistumisesta sekä monenvälisen järjestelmän haasteista.

Konferenssi tarkastelee rauhanvälityksen erilaisia perinteitä ja lähestymistapoja sekä uskonnollisten toimijoiden ja alkuperäiskansojen roolia ja näkökulmia. Osallistujat keskustelevat myös haasteista liittyen ilmastonmuutoksen ja tekoälyn kaltaisten kysymysten sisällyttämiseen dialogiprosesseihin. Konferenssissa käsitellään myös mielenterveyttä ja psykososiaalista hyvinvointia osana rauhanprosesseja ja tutkitaan kansallisten vuoropuhelujen, ihmisoikeuksien, demokratian ja vaalien välisiä kytköksiä. Sukupuoleen ja osallisuuteen liittyvät kysymykset ovat läsnä läpi koko konferenssin.

NDC:n kansainvälisten puhujien joukossa on hallitusten, kansainvälisten ja alueellisten järjestöjen, sekä kansalaisyhteiskunnan edustajia, mukaan lukien vammaisten henkilöiden järjestöistä. Korkean tason sessioihin osallistuvia puhujia ovat muun muassa Etelä-Afrikan ulkoministeriön valtiosihteeri Zane Dangor, EU:n entinen ihmisoikeuksien erityisedustaja ja erityislähettiläs Kolumbian rauhanprosessissa Eamon Gilmore, YK:n nuorisoasioiden apulaispääsihteeri Felipe Paullier, Afganistanin senaatin entinen jäsen Dr. Anarkali Kaur Honaryar, Kolumbian katolista piispainkokousta edustava, kirkon ja valtion välisistä suhteista vastaava valtuutettu ja rauhanprosessin pysyvä seuraaja Héctor Fabio Henao, ja johtaja Eiman Baldo Next Century -säätiöstä.

National Dialogues -konferenssin järjestää ulkoministeriö kumppaneinaan CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation, Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura, ja yhteistyössä Abilis-säätiön kanssa. Tänä vuonna konferenssin sihteeristönä toimii CMI.

Lisätietoa

Kaisa Raitio, viestintä- ja varainhankintapäällikkö, [email protected], puh. +358 50 338 92 69

 

Katja Ahlfors, lähetystöneuvos, ulkoministeriön rauhanvälityskeskuksen johtaja, puh. +358 295 350 191

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]