Lomalle Islantiin

Muistathan nämä asiat, kun lähdet lomalle Islantiin.

Islanti on vuosien aikana kasvattanut suosiotaan matkakohteena. Islanti on turvallinen matkailumaa, jossa ulkoministeriö suosittelee noudatettavan tavanomaista varovaisuutta.

Islanti tunnetaan vaikuttavasta luonnostaan, kuten tulivuoristaan, kuumista lähteistään ja vuonoistaan. Alla löytyy muutama hyvä muistisääntö ennen matkaa ja sen aikana.

Rikollisuus Islannissa:

  • Islannissa on hyvin matala rikollisuusaste, mutta pidä silti hyvää huolta rahoista, arvotavaroista ja matkustusasiakirjoista. Jätä hotellin turvasäilöön tavarat, joita et tarvitse päivittäin mukanasi. Älä koskaan jätä arvotavaroita tai matkustusasiakirjoja autoon. Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista ja säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Islannin sää ja luonto:

  • Islannin sää voi muuttua nopeasti. Päivän aikana sää voi vaihdella auringonpaisteen, myrskyn ja sateen välillä vuodenajasta huolimatta.
  • Vaihtelevan sään takia on hyvä pakata mukaan ulkovaatteet, jotka pitävät erityisesti vettä ja tuulta. Villapaita, lämpimät alusvaatteet, sadetakki, päähine ja käsineet saattavat olla kesälläkin tarpeen. Muista ottaa mukaan uimapuku, jos haluat uida kuumissa lähteissä tai paikallisissa uimaloissa!
  • Islannin sää ja luonto ovat ennalta arvaamattomia ja niitä on kohdeltava kunnioittavasti. Islanti on maanjäristyksille ja tulivuorenpurkauksille altista aluetta. Verkkosivut www.safetravel.is(Linkki toiselle web-sivustolle.), www.en.vedur.is(Linkki toiselle web-sivustolle.), www.road.is(Linkki toiselle web-sivustolle.), https://www.almannavarnir.is/(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja paikalliset uutiset antavat tietoa säästä, tulivuoripurkauksista ja ajo-olosuhteista.
  • Reykjanesin niemimaa on seismisesti aktiivista aluetta ja niemimaalla käynnistyi joulukuussa 2023 laavapurkausten sarja. Toistaiseksi laavapurkauksia on sarjassa ollut viisi, joista viimeisin 29.5.2024.
  • Aiemmat purkaukset ovat rajoittuneet pienelle alueella eivätkä ne ole vaikuttaneet Keflavikin lentokentän toimintaan. Lähellä purkauspaikkaa sijaitseva Blue Lagoon –kylpylä on välillä ollut suljettuna purkausten takia. Tulivuorenpurkausten aikana noudata paikallisten viranomaisten ohjeita ja pysy poissa purkausalueelta.

Kriisitilanteet:

  • Mikäli joudut pulaan tai ongelmiin lomasi aikana, ole yhteydessä matkanjärjestäjääsi, Islannin pelastusviranomaisiin, Suomen suurlähetystöön tai UM:n päivystyskeskukseen, joka palvelee ympäri vuorokautisesti puhelinnumerossa +358 9 1605 5555 ja sähköpostilla [email protected]
  • Noudata paikallisten viranomaisten antamia ohjeita.

Turvallista matkaa ja mukavia lomapäiviä Islannissa!