Valmiussuunnittelu, Irak, Bagdadin-suurlähetystö

Varaudu ennalta

Mahdollisiin kriisitilanteisiin on hyvä varautua jo ennalta. Kohtuullinen juoma- ja ruokavarasto, lääkkeet ja ensiaputarvikkeet ovat tärkeitä kaikissa poikkeustilanteissa, joissa jakelujärjestelmien toiminta vaikeutuu. Jokaisen on lisäksi hyvä huolehtia, että seuraavat varusteet ovat saatavilla:

  • henkilöllisyyspaperit ja passi
  • käteistä rahaa
  • ruoka- ja juomavarastot harkinnan mukaan
  • henkilökohtaiset lääkkeet ja reseptit sekä ensiaputarvikkeet ml. auton ensiapulaukku
  • kynttilöitä, tulitikut, taskulamppu
  • ajoneuvon asiakirjat
  • polttoainetta ajoneuvoon
  • kartat ja vararengas ajoneuvossa
  • paristokäyttöinen matkaradio, jossa myös lyhytaallot
  • matkapuhelin ja laturi
  • suurlähetystön yhteystiedot
  • huolehdi asuntosi turvallisuusjärjestelyistä (lukitus, valaistus, vartiointi, sammutusvälineet)
  • selvitä itsellesi turvallisimmat reitit kodin, työpaikan ja kokoontumispaikan välillä

Valmiusasteet

Evakuointisuunnitelmassa olevat valmiusasteet ovat suuntaa-antavia ja ne voivat tositilanteessa olla päällekkäisiäkin. Valmiusasteiden alla esitetyt valmiusohjeet ovat yleisiä suosituksia, joita on syytä noudattaa yhdessä paikallisten viranomaisten ohjeiden kanssa tilanneharkintaa käyttäen.

Tehostettu valmius I “pysy kotona”

Mikäli maan tai jonkin sen alueen turvallisuustilanne heikkenee tai odotettavissa oleva huonontuminen sitä edellyttää, edustusto voi päättää valmiusasteen korottamisesta. Yhteistyötahoihin sekä kriisialueella oleskeleviin matkustusilmoituksen tehneisiin henkilöihin otetaan yhteyttä ja ilmoitetaan valmiustason korottamisesta. Ilmoitus tehdään myös edustuston Facebook- ja verkkosivuilla.

Suositellut toimenpiteet tehostetussa valmiudessa:

  • seuraa tiedotusvälineitä ja noudata viranomaisten ja edustuston antamia ohjeita;
  • ilmoita omasta tilanteestasi omaisille
  • tarkista ja tarvittaessa täydennä varmuusvarastojasi;
  • varaa vettä (esim. kylpyammeeseen) peseytymistä varten;
  • siirrä tarvittaessa omaisuuttasi suojaan ja tarkista asunnon turvallisuusjärjestelyjen toimivuus;
  • harkitse, onko syytä lähettää perheenjäsenet pois kriisialueelta;
  • poistu kriisialueelta, ellei läsnäolo ole työtehtävien vuoksi välttämätöntä;
  • ilmoita kriisialueelta poistumisestasi suurlähetystöön.

Tehostettu valmius II “siirry kokoontumispaikkaan”

Irakin olosuhteissa edustusto ei voi osoittaa yhteistä kokoontumispaikkaa. Tehostetun valmiuden II tilanteessa, ulkoministeriö saattaa antaa edustuston esityksestä tai sen kanssa muutoin konsultoituaan suosituksen poistua kriisialueelta ja/tai ohjeen olla sinne matkustamatta (matkustustiedote). Näissäkin tapauksissa kukin henkilö tekee itse päätöksen itse ja kantaa vastuun sen seurauksista.

Yhteistyötahoihin sekä kriisialueella oleskeleviin matkustusilmoituksen tehneisiin henkilöihin otetaan yhteyttä ja ilmoitetaan valmiustason korottamisesta. Ilmoitus tehdään myös edustuston Facebook- ja verkkosivuilla.

Kriisin pahentuessa ja/tai pitkittyessä ihmiset voivat poistua kriisialueelta omatoimisesti. Ensisijaisesti on pyrittävä käyttämään jo olemassa olevia reittejä/välineitä, mm. lentoyhtiöiden säännöllisillä lennoilla. Poistumisesta kehotetaan ilmoittamaan edustustolle.

Suositellut toimenpiteet kuten Tehostettu valmius I Pysy kotona.

Kotiuttaminen ja/tai evakuointi

Mikäli turvallisuustilanne niin edellyttää, edustusto ohjaa kansalaisia poistumaan maasta käytettävissä olevia reittejä käyttäen. Jos lentokenttiä on suljettu tai lentojen ei ole mahdollista lähteä, poistumisen tulisi tapahtua maateitse. Poistuminen maasta hätätilanteessa voi tarkoittaa sitä, että vain välttämätön henkilökohtainen omaisuus voidaan ottaa mukaan. Henkilö voidaan evakuoida tai kotiuttaa vain hänen omalla suostumuksellaan. Osallistuminen suurlähetystön mahdollisesti järjestämään evakuointiin on vapaaehtoista. Myös mikäli ulkoministeriö antaa matkustustiedotteessa suosituksen poistua kriisialueelta tai ohjeen olla sinne matkustamatta, kukin henkilö tekee päätöksen itse ja kantaa siitä vastuun. Irakia koskevassa matkustustiedotteessa kehotetaan välttämään kaikkea matkustamista.

Siirtyminen turvallisemmalle alueelle maan sisällä tai naapurimaahan

Turvallinen alue määritellään kriisikohtaisesti joko maan sisällä tai naapurimaassa. Evakuoituminen on henkilön omassa harkinnassa ja tehdään omatoimisesti ja kustanteisesti. Evakuointireitti voidaan toteuttaa käytettävissä olevien mahdollisuuksien mukaan lentokone- tai autokuljetuksena. Ensisijaisena vaihtoehtona on pidettävä kaupallisilla lennoilla tapahtuvaa evakuointia / siirtymistä, joko maan sisälle tai ulkopuolelle. On mahdollista, että järjestetään useampien maiden yhteisiä evakuointilentoja, joista tiedotetaan erikseen.

Evakuointi muualle (esim. Suomeen)

Evakuoituminen on henkilön omassa harkinnassa ja tehdään omatoimisesti ja -kustanteisesti. On mahdollista, että järjestetään useampien maiden yhteisiä evakuointilentoja, joista tiedotetaan erikseen.

Henkilökohtainen omaisuus

Edustuston avustustoimien tarkoitus on varmistaa henkilöiden turvallisuus. Matkatavaroiden mukaan ottamista yleensä rajoitetaan, eikä kotieläimiä voi ottaa mukaan. Jokainen on itse vastuussa maassa olevasta omaisuudestaan. Laadi tarkka luettelo maahan jäävistä tavaroista ja niiden arvosta mahdollisia korvauskysymyksiä varten.

Evakuoinnista aiheutuvat kustannukset

Evakuointiin osallistuminen on vapaaehtoista ja tapahtuu henkilön omalla tai työnantajan kustannuksella. Mahdolliset kustannukset voidaan periä jälkikäteen joko evakuoidulta itseltään tai hänen työnantajaltaan.

Yhteystiedot kriisitilanteessa

Yleinen hätänumero

104

Pelastusviranomaiset

Ambulanssi 122

Pelastuslaitos 115

Liikennepoliisi 455

Kansallinen turvallisuus 131

Paikallispoliisi 497

Sairaalat

Medical City in Baghdad
Puhelin
Jadriya Hospital (Private) Baghdad
Medical services Directorate Baghdad
Hot line Ministry of Health Baghdad
Saint Raphael Hospital Baghdad (Private)
Puhelin
Red Crescent Hospital Baghdad
The Dominican Sisters of Saint Catherine (Al Hayat Hospital) Baghdad (Private)
Puhelin