Vesa Jaakola: Voidaanko terroristit voittaa?

Perjantaina 13. marraskuuta islamistiset terroristit ilmestyivät taas Pariisiin tuhojaan tekemään – vain kymmenen kuukautta edellisen, Charlie Hebdo -terrori-iskun jälkeen. Aikamme julmin ja väkivaltaisin terroriyhteisö Isis ilmoittautui uusien iskujen tekijäksi.

Isis syntyi ja kasvoi Irakissa, väkivallan valtiossa. Sieltä se on levittäytynyt sotakentille Syyriaan ja muillekin arabimaailman selkkausalueille. Levantin maille se on perustanut jo oman "Islamilaisen valtion", muka-kalifaatin. Lisäksi Isis värvää verkostoonsa sotureita kaikkialta maailmasta, etenkin Euroopasta kuten Pariisin terrori-iskujen tekijöistä tiedetään.

Isisin rakenteista ja verkostoista tiedetään vain vähän. Oletetaan, että Pariisin iskuista oli päätetty Levantin kalifaatissa. Niiden toteuttajiksi oli värvätty eurooppalaisia muslimeja. Tästä avautuu pelottava näkymä islamististen terroriyhteisöjen ja länsimaiden suhteisiin. Isis puolustaa kalifaattiaan myös kaukana Levantista, Ranskassakin.

Vähän ennen Pariisin surmatöitä Isis kertoi tehneensä kaksi muuta isoa terrori-iskua: tuhosi venäläisen matkustajalentokoneen Siinain ilmatilassa ja tappoi puolisataa libanonilaista Beirutissa shiiamuslimien asuinalueella. Näin se ilmoittautui myös Venäjän nykyjohdon ja toisin uskovien muslimien viholliseksi.

Terroristien tavoitteena on tuottaa iskujensa seurauksena pelkoa ja kauhua järjestäytyneissä yhteiskunnissa. Heidän ei tarvitse Ranskassakaan vallata tiloja eikä alueita, vain ihmismieliä osoittaakseen voimaansa. Iskujen kohdeväestö jää Isisin valtaan pelon kautta.

Sen viime iskut oli tarkasti suunniteltu ja tehokkaasti toteutettu. Kohteiksi oli valittu Pariisissa osoittelevasti kolmenlaista väkeä, joita kiihkoislamistit pitävät jumalattomina: viihdemusiikin kuuntelijoita, synnillisiä aterioita nauttivia ravintolaseurueita ja urheilun ystäviä. Tällaista väkeä ei nähdä kalifaatissa.

Viimeistään Pariisin tapahtumien jälkeen voi kysyä, ovatko länsimaat jo sotatilassa ääri-islamististen yhteisöjen ja militioiden kuten Isisin, al-Qaidan, Talebanin ja Boko Haramin kanssa? Monien mielestä, myös Ranskan valtiojohdon mukaan näin on. Muistettakoon, että Yhdysvaltain presidentti julisti "sodan terrorismia vastaan" jo syyskuussa 2001.

Siitä lähtien länsimaat ja Venäjäkin ovat yrittäneet lannistaa islamistisia militioita sotilasvoimalla Afganistanissa, Pakistanissa, Irakissa, Syyriassa, muuallakin jo viidentoista vuoden ajan. Tänä aikana terrorismi on moninkertaistunut noilla alueilla. Sotilastoimin terrorismin nujertamisessa ei siis ole onnistuttu. 

Nyt onkin kysyttävä, olisiko muita, parempia keinoja terroristien voittamiseksi?  Vain terroristien valtaamilla alueilla heitä voidaan heikentää sotilastoimin. Entä terroriyhteisöjen verkostoituneet soturit Euroopassa ja muualla, miten näitä yhteiskuntien syöpäsoluja tuhottaisiin? Olisiko syöpäsairauksien hoitomalleista apua?

Vesa Jaakola

Kirjoittaja toimii lähetystöneuvoksena ministeriön tutkimus- ja suunnitteluyksikössä. Kolumni on julkaistu maakuntalehdissä viikolla 47/2015.

turvallisuus