Irakiska fängelsedirektörer bekantade sig med finländsk fångvård

Pressmeddelande 172/2007
7.9.2007

Två irakiska fängelsedirektörer från Bagdad bekantade sig med finländsk fångvård och fängelseledning och finländska fängelsedirektörers uppgifter under två och en halv vecka den 20 augusti-5 september. Besöket hängde samman med utbildningsprogrammet inom Europeiska unionens samordnade rättsstatsuppdrag i Irak EUJUST Lex, EU Integrated Rule of Law Mission for Iraq, som syftar till att utveckla det irakiska straffrättssystemet genom att ge ledningsutbildning åt landets domare, polisbefäl och fängelseledning.

Fängelsedirektörernas Finlandsbesök ingick i den praktiska EUJUST Lex-utbildningen Work Experience Secondment, som blivit väl mottagen. Utbildningen ger en liten grupp deltagare möjligheten att i praktiken studera verksamheten hos mottagarlandets motsvarande myndighet, det vill säga följa sina kollegers dagliga arbete.

Utbildningen var ett gemensamt projekt mellan utrikesministeriet och brottspåföljdsverket, och för det praktiska genomförandet stod Helsingfors fängelse och Vanda fängelse, som tillhör Södra Finlands regionfängelse, och regionfängelsets placeringsenhet i Riihimäki. Tyngdpunkten låg på mänskliga rättigheter och laglighetsfrågor, det vill säga behandlingen av internerna, i synnerhet i fråga om ledning och övervakning. Även behov av och metoder för samarbete med utredande myndigheter och domstolar behandlades.

Vid sidan av det egentliga utbildningsprogrammet bekantade sig gästerna med Helsingfors och besökte fängelsemuseet i Tavastehus.

EU:s rättsstatsuppdrag EUJUST Lex inrättades i juli 2005. EU:s medlemsstater arrangerar utbildning i sitt eget land inom ramen för uppdraget. Totalt har cirka 1 150 irakiska tjänstemän deltagit i nästan 50 utbildningar. Så gott som alla EU-länder har på olika sätt deltagit i verksamheten inom ramen för den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken.

Under det första verksamhetsåret deltog domare, polisbefäl och fängelseledning i gemensamma lednings- och styrningskurser, som även syftade till att utveckla samarbetet mellan dessa myndigheter. Finland deltog då i kurser i Danmark, där tyngdpunkten låg på fångvård. Arbetsbesök såsom de irakiska fängelsedirektörernas besök i Finland har två gånger tidigare ordnats i Litauen.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för civil krishantering Mika-Markus Leinonen, tfn 09 1605 5357 eller 040 579 0601