Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansioristi luovutettiin Ellen Vuosalolle Teheranissa 25.1.2017

Tasavallan presidenttiSauli Niinistö myönsi Iranissa jo viisikymmentä vuotta asuneelle Suomen kansalaiselle Ellen Vuosalolle Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansioristin Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.2016.

Ellen Vuosalolle luovutettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansioristi.

Suurlähettiläs Harri Kämäräinen luovutti ansioristin Ellen Vuosalolle 25. tammikuuta 2017 Suomen Teheranin edustuston virka-asunnossa järjestetyssä juhlallisessa tilaisuudessa.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun Ellen Vuosalo lähti maailmalle – pitkälle matkalle, joka sittemmin johdatti hänet Iraniin. Lähi-itään Ellenin houkutteli rakkaus, paitsi aviopuolisoonsa, myös Iranin ainutlaatuiseen luontoon. Elämänsä Ellen Vuosalo onkin omistanut luonnon ja erityisesti lintujen suojelulle. Viidessäkymmenessä vuodessa Ellenistä on tullut Suomen ja Iranin välinen elävä luontosilta ja Suomen kasvot Iraniin ja iranilaisiin. Hän oli ensimmäinen, joka laati tieteellisen luettelon Persianlahden linnuista viidellä kielellä.

Matkustipa Iranissa mihin maakuntaan tahansa, aina tapaa iranilaisia, jotka ovat kuulleet legendaarisesta suomalaisesta ympäristöaktivistista. Ellenin elämästä ja toiminnasta on tehty lukuisia televisio- ja radio-ohjelmia sekä lehtihaastatteluja iranilaismediaan.

Kotikaupungissaan Kaspianmeren rannalla, Fereydunkenarissa, Ellen jatkaa vielä 83-vuotiaana työtään ympäristötietoisuuden kohottamiseksi erityisesti paikkakunnan lasten ja nuorten parissa. Hän onkin saanut aikaan todellisen kansanliikkeen Fereydunkenarissa talvehtivan uhanalaisen Siperian lumikurjen suojelemiseksi.

Harvinaisen Siperian lumikurjen ja tuhansien paikkakunnalla talvehtivien joutsenten myötä Fereydunkenarista on tullut yksi Iranin suosituimpia retkikohteita lintuharrastajien piirissä.

Ellen Vuosalon ansiota on, että Suomi tunnetaan Iranissa maana, jonka asukkaat kunnioittavat ja arvostavat luontoa ja ympäristön monimuotoisuutta. Merkittävän elämäntyönsä johdosta Ellen Vuosalo on mitalinsa ansainnut.