Satavuotias Suomi esittäytyi Teheranin kirjamessuilla

Teheranin kirjamessut olivat Suomen osalta erittäin onnistuneet ja positiivista Suomi-kuvaa esiteltiin tuhansille messukävijöille.

Teheranin kansainväliset kirjamessut on yksi maailman suurimmista kirja-alan tapahtumista. Iranin ulkopuolella messut ovat yhä melko tuntemattomat, mutta Iranissa messut keräävät vuosittain miljoonia kirjallisuudesta kiinnostuneita kävijöitä. Viime vuonna messuvieraita oli yli neljä miljoonaa.

Siksi Teheranin edustustomme päätti panostaa Suomi 100 –juhlavuonna Suomen, Suomen historian ja suomalaisen kirjallisuuden esittelyyn iranilaisyleisölle - onhan Iran vanha ja tunnettu kirjamaa. Kahden viikon aikana vieraita Suomen pienellä, mutta värikkäällä osastolla kävi tuhansia – eräiden arvioiden mukaan jopa yli kymmenen tuhatta. Kaukaisimmat vieraat olivat saapuneet Persianlahden rannikolta yli tuhannen kilometrin päästä. Sattuipa vierailijoiden joukkoon muutama kiinalaistoimittajakin.

Useimpia vieraita kiinnostivat Iranin kansalliseepoksen, Kuninkaiden kirjan suomennos ja kirjan upea kuvitus, Muumi-kirjojen persiannokset sekä suomalaiset historialliset romaanit. Yllättävää oli, että useat osastollamme vierailleet iranilaiset olisivat olleet halukkaita ostamaan myös värikkään sisustuksemme – Marimekon huomiota herättävät verhot ja kangaskassit. Mari-kassit yllätyssisältöineen päätyivät kuitenkin jokailtaisen Suomi-tietokilvan onnellisille voittajille. Kirjamessujen avajaisia juhlistamaan oli saapunut itse joulupukki, joka yllätti iranilaiset messuvieraat – niin lapset kuin vanhemmatkin.

Suomi 100 vuotta -tempaus Teheranin kirjamessuilla osoitti, että vaatimattomallakin budjetilla voidaan saavuttaa laaja yleisö ja hyvä lopputulos, kun tapahtuma on hyvässä talkoohengessä suunniteltu ja toteutettu.