Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om den iranske akademikern Dr Ramin Jahanbegloo

Pressmeddelande 229/2006
10.7.2006

Europeiska unionen uttrycker sin fortsatta oro över situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran och vädjar till Iran att fullt ut uppfylla sina skyldigheter enligt internationella människorättskonventioner. EU är särskilt oroat över att den respekterade iranske akademikern Dr Ramin Jahanbegloo, som är välkänd för sitt engagemang för filosofiska och etiska principer, icke-våld och dialog, fortfarande är berövad friheten.

EU är fortsatt oroat över den uppenbara bristen på korrekt rättsförfarande i samband med Dr Jahanbegloos arrestering och fångenskap och uppmanar de iranska myndigheterna att omedelbart ge honom tillgång till juridisk rådgivning. EU framhåller att bekännelser som görs i fängelse utan tillräckligt rättsligt skydd är otillförlitliga.

Europeiska unionen upprepar också sin uppmaning till Iran att upphöra med bestraffningarna av iranska medborgare för kontakter med utländska ambassader, universitet och kulturinstitut.

 

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet, Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings‑ och associeringsprocessen Albanien, Bosnien och Hercegovina samt Serbien, Efta- och EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings- och associeringsprocessen.

ihmisoikeudet