Suomen ja Kuuban välinen investointisuojasopimus allekirjoitettu

Suomen ja Kuuban välinen sijoituksia edistävä ja suojaava sopimus allekirjoitettiin 17. joulukuuta Havannassa järjestetyssä tilaisuudessa. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoitti suurlähettiläs Hannu Uusi-Videnoja ja Kuuban puolesta maan ulkomaisten investointien ja taloudellisen yhteistyön varaministeri Rodrigo Malmierca.

Sopimus on neuvoteltu Kuuban aloitteesta. Sopimuksen tekeminen tuli esille ensimmäisen kerran jo 1990-luvun puolivälissä. Varsinaiset sopimusneuvottelut käytiin Helsingissä viime vuoden heinäkuussa.

Suomi pyrkii sopimuksella turvaamaan teollisuuden yleiset toimintaedellytykset. Sopimus suojaa sijoituksia poliittiselta riskiltä ja tähtää sijoitusympäristön ennakoitavuuden lisäämiseen. Sopimus edellyttää vaihtelevissakin olosuhteissa suomalaisten sijoitusten syrjimätöntä kohtelua muiden maiden sekä maan omien yritysten sijoituksiin nähden. Sopimuksella turvataan sijoitettujen varojen ja niiden tuottojen vapaa siirto maahan ja sieltä pois. Sopimus velvoittaa sopijapuolet korvaamaan pakkolunastuksesta, takavarikosta ja vahingon aiheuttamisesta syntyvät vahingot täysimääräisesti. Riitatapaukset voidaan ratkaista kansallisen tuomioistuimen sijaan myös kansainvälisessä välimiesoikeudessa sijoittajan niin halutessa.

Suomi kannattaa sellaista ulkomaisia sijoituksia turvaavaa monenvälistä sopimusta, joka perustuu ehdottoman syrjimättömyyden periaatteille. Sellaisen aikaansaaminen ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Näin olen Suomi neuvottelee muiden EU-maiden tavoin kahdenvälisiä sopimuksia lähinnä sellaisten maiden kanssa, joissa suomalaisella elinkeinoelämällä on jo sijoituksia tai joihin sellaisia on odotettavissa tai joista sijoituksia suomalaiseen elinkeinoelämän pidetään toivottavina. Suomella on voimassa sopimukset 36:n maan kanssa ja useista sopimuksista neuvotellaan parhaillaan.

Kuuban talous romahti Neuvostoliiton massiivisen avun päätyttyä v. 1990. Uusi varovainen kasvu alkoi vasta v. 1994, mutta maan talouden perusongelmia ei toistaiseksi ole pystytty tyydyttävällä tavalla ratkaisemaan. Kehityksen pahimpia esteitä on v. 1960 asetettu kauppasaarto.

Ulkomaisilla investoinneilla on Kuuban talouden kohentumisen kannalta keskeinen merkitys. Virallisten tilastojen mukaan Kuubassa oli v. 1997 lopussa 300:een nouseva ulkomaisten yritysten määrä 36 maasta. Suurimmat sijoitukset ovat Meksikosta, Espanjasta, Iso-Britanniasta, Kanadasta ja Italiasta. Tärkeimmät investointikohteet ovat turismi ja kaivostoiminta. Suomalaisia sijoituksia ei maassa toistaiseksi ole.

Yksittäiset EU-jäsenmaat ovat viime aikoina ryhtyneet aktiivisesti kehittämään kahdenvälisiä suhteitaan Kuubaan. Investointisuojasopimus Kuuballa on EU-maista jo Espanjan, Italian, Saksan, Ranskan ja Iso-Britannian kanssa sekä useita muita sopimuksia valmisteilla.

Suomen vienti Kuubaan on koko viime vuosikymmenen aikana pysytellyt keskimäärin runsaan 10 miljoonan markan tasolla. Tuonti on ollut lähes kokonaan raakasokeria. Määrä ovat nyttemmin pudonneet murto-osaan aiemmasta. Vähäinen kiinnostus Kuubaa kohtaan johtuu rahoitusmahdollisuuksien puuttumisesta ja maan talouden huonosta tilasta.

Matkailijoiden määrä Suomesta Kuubaan on kuitenkin jo huomattava ja Kuuban mahdollisuudet sen markkinoiden avautuessa tiedostetaan.

Lisätietoja antaa: lähetystöneuvos Jukka Nystén, ([email protected]) puh. 1341 5071.