Rådet för allmänna ärenden 10. december: Afghanistan, Mellan-Östern, förberedelser inför toppmötet i Laeken

EUs råd för allmänna ärenden sammanträder den 10 december i Bryssel. En av de centrala frågorna på mötet är situationen i Aghanistan. Man skall behandla eventuella resultat från det med FN- stöd arrangerade mötet mellan olika afghanparter i Bonn med syfte att organisera en interimregering i Afghanistan. Dessutom beaktas utvecklingen i Afghanistan och dess närområden i ljuset av rådsordförandes senaste besök i Indien och Pakistan. Även de centralasiatiska länderna och EUs förhållanden till dem finns på dagordningen.
Finland anser att EU bör stöda FNs aktioner och det interimstyre som skall grundas i Afghanistan. Målsättningen är att skapa en period med interimstyre utan våld och med respekt för mänskliga rättigheter, bl.a kvinnors rättigheter. Finland understöder det att EU deltar med humanitär hjälp och är med i återuppbyggnadsarbetet. Rådet skall även behandla utnämningen av en specialrepresentant för Afghanistan.

Rådet diskuterar dessutom situationen i Mellan-Östern. Finland anser att de senaste tidernas händelser ånyo visar hur nödvändigt det är att snabbt vidta åtgärder för att lugna ner situationen och få igång förhandlingarna mellan parterna. EU och andra internationella aktörer bör fortsätta med sina gemensamma ansträngningar. På mötet behandlas också den ekonomiska situationen i och biståndet till de palestinska områdena. De internationella biståndsgivarna sammanträder i Oslo 11. december.

Rådet skall förbereda de ärenden som behandlas i Europeiska Rådet i Laeken 14-15. december 2001. Härvid framstår som en central fråga Laeken-proklamationen om EUs framtid med målsättningen att tillsätta ett omfattande beredningsorgan, ett sk. konvent, för att förbereda regeringskonferensen år 2004. Av EUs horisontala frågor behandlar rådet med tanken på Laeken dessutom utvidgningen och uppföljningen av Europeiska Rådets beslut i Tammerfors. När det gäller EUs utrikesrelationer kommer de centrala frågorna i Europeiska Rådet i Laeken sannolikt vara EUs åtgärder för att bekämpa terrorismen, situationen i Afghanistan och dess närområden, fredsprocessen i Mellan-Östern och Väst- Balkan. Med tanke på Laeken behandlar rådet även helhetssituationen för Europas säkerhet och försvarspolitik och ordförandelandets framstegsrapport i ärendet.

Ytterligare information: Utrikesministeriet, Europalinjen, ambassadrådet Anne Huhtamäki tel. 1341 6097.






EU