Ulkomaankauppaministeri Vilénin johtama vienninedistämismatka Kiinaan ja Hongkongiin


Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén tekee vienninedistämismatkan Kiinaan ja Hongkongiin 13.-24. syyskuuta. Mukana seuraavat 57 suomalaisyrityksen edustajat sekä virkamiesvaltuuskunta. Kyseessä on suurin koskaan Suomesta lähtenyt ministerivetoinen vienninedistämisvaltuuskunta, mikä kertoo yritysten vahvasta uskosta Kiinan markkinoiden mahdollisuuksiin.

Matka painottuu terveys- ja hyvinvointisektorin, energia-, ympäristö- ja teknologiasektorin sekä suunnittelu- ja rakennussektorien esittelemiseen. Myös metsäala on hyvin edustettuna. Lisäksi mukana on akateemisten oppilaitosten sekä rahoituslaitosten edustajia. Yritysvaltuuskunnan puheenjohtajana toimii Outokumpu Oyj:n metallurgian toimialajohtaja Tapani Järvinen. Pekingin lisäksi vieraillaan Dalianissa, Shanghaissa ja Hongkongissa.

Myöhemmin syksyllä liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi tekee informaatioteknologiaa esittelevän vienninedistämismatkan Kiinaan.

"Matkalle mukaan on lähdössä parikymmentä pk-yritystä, ja puolet yrityksistä on pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Olen erittäin tyytyväinen, että suomalainen erityisosaaminen on näin laajalti edustettuna, sekä alueellisesti, että sektorikohtaisesti", sanoo ministeri Vilén, joka on tehnyt vastaavat vienninedistämismatkat myös Latinalaiseen Amerikkaan sekä Thaimaahan ja Filippiineille. Myöhemmin syksyllä on suunnitteilla vielä vientimatkat Saudi-Arabiaan sekä Intiaan ja Bangladeshiin.

Pekingissä ministeri Vilén tapaa ulkomaankauppaministeri Wei Jianguon. Tapaamiseen osallistuu myös suomalainen yritysvaltuuskunta kokonaisuudessaan. Keskusteluissa käydään läpi kaupallis-taloudellisten suhteidemme näkymät sekä WTO -jäsenyyteen liittyvät kysymykset ja EU:n ja Kiinan väliset kauppakysymykset. Vilén tapaa myös terveysministeri Zhang Wenkangin, valtiovarainministeri Xiang Huaichengin sekä energia- ja ympäristöasioista vastaavan luonnonvaraministeri Tian Fengshanin.

Ministeri Vilén vihkii Savcor Oy:n pinnoitetehtaan Pekingissä. Dalianissa tutustutaan telakkateollisuuteen. Wärtsilä lahjoittaa dieselmoottorin Dalianin meriyliopistolle. Shanghaissa tullaan allekirjoittamaan yhteistyömuistio teknologiakeskustasolla Kuopion kaupungin ja Shanghain välillä. Ministeri osallistuu myös Raflatacin tehtaan vihkiäisiin ja avaa Helsingin olympialaisia esittelevän valokuvanäyttelyn. Seurue vierailee suomalaisyrityksissä Suzhoun alueella. Hongkongissa ministeri seurueineen tapaa kauppa- ja teollisuusministeri Henry Tangin sekä terveys- ja elintarvikeministeri Yeoh Eng-kiongin. Kaikissa vierailukohteissa järjestetään laajat vientiseminaarit, jossa eri yritykset esittäytyvät.

Suomen kauppa Kiinan kanssa on hieman ylijäämäistä, viennin arvo oli vuonna 2001 1,2 miljardia euroa ja tuonnin 1,1 miljardia euroa. Suomalaisinvestointien määrä Kiinassa on noin 3 miljardia euroa. Suomen ja Hongkongin välinen kauppa on Suomelle ylijäämäistä. Viennin arvo vuonna 2001 oli 472 miljoonaa euroa ja tuonnin arvo 119,8 miljoonaa euroa. Vuonna 2002 alkuvuoden osalta vienti on kasvanut jo 14 prosenttia.


Lisätietoja:

Yritysvaltuuskunnan matkajärjestelyistä vastaa Finpro Marketing, projektipäällikkö Kirsti Tarvainen, puh. 0204 695 465, muusta matkaohjelmasta UM:n Kiina-deski, Annikki Arponen, puh. 09-1605 6409, ja ulkomaankauppaministerin lehdistöavustaja Paula Parviainen, gsm 040-571 937, myös matkan aikana. Aikaero Kiinaan on + 5 tuntia.