Suomi tukee Afganistanin kriisinjälkeistä ympäristöselvitystä


Suomi tukee Afganistanin sotavuosien jälkeistä ympäristön tilan selvitystä 300 000 eurolla. Ympäristöselvitys tukee pakolaisten paluumuuton järjestämistä ympäristön ja ihmisten terveyden kannalta kestävällä tavalla ja ympäristön kantokykyä huomioiden.

Pitkällä tähtäimellä selvitys parantaa elinoloja ja voi siten edistää ihmisten terveyttä. Se auttaa myös maan hallitusta ympäristönsuojelussa, ympäristöpolitiikassa, sekä neuvoo luonnonvarojen kestävässä hyödyntämisessä. Hankkeeseen osallistuu myös paikallisia asiantuntijoita.

Kriisinjälkeisen ympäristöselvityksen toteuttaa YK:n ympäristöohjelma UNEP. Sopimus tuli voimaan 27. syyskuuta.

23 vuotta kestänyt sotatila on saanut Afganistanissa aikaan vakavia ympäristövaurioita. Kuivuus ja puhtaan juomaveden saanti ovat keskeisiä ongelmia koko maassa.

Yli 1,6 miljoonaa afganistanilaista on palannut viimeisten kuukausien aikana kotimaahansa. Afganistanin jälleenrakennuksen ja pakolaisten paluumuuton tulisi tapahtua ympäristön ja ihmisten terveyden kannalta kestävällä tavalla. Edellytyksiä uudelleenasutukselle ovat puhtaan veden lisäksi myrkytön ja kasvukuntoinen viljelysmaa sekä viemärijärjestelmä.

Lisätietoja: ulkoministeriön Aasia-yksikön va. päällikkö Mikko Pyhälä, puh. 160 55523










environment
environmental protection