29,59 miljoonaa euroa lähialuehankkeisiin


Valtioneuvosto vahvisti 23. tammikuuta lähialueyhteistyömäärärahojen käyttösuunnitelman vuodelle 2003. Siinä osoitettiin yhteensä 29,59 miljoonaa euroa ulkoasiainministeriön pääluokassa olevia lähialuemäärärahoja erilaisiin Suomen lähialueilla toteutettaviin kehitysohjelmiin ja hankkeisiin. Lähialueyhteistyön kokonaiskehys vuonna 2003 on 38,5 miljoonaa euroa, josta ulkoasiainministeriön budjetissa on 30,27 miljoonaa euroa ja muiden ministeriöiden pääluokissa noin 8,23 miljoonaa euroa.

Suomen lähialueyhteistyö keskittyy Pohjoisen ulottuvuuden alueille, erityisesti Venäjän luoteisille alueille, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Lähialueyhteistyö on Pohjoisen ulottuvuuden kansallinen instrumentti.

Venäjän lähialueilla yhteistyön päämääriä ovat demokratian vakiinnuttaminen ja oikeusvaltion kehittäminen, hallinnon ja lainsäädännön uudistaminen sekä talousuudistuksen tukeminen, ympäristö- ja ydinturvariskien vähentäminen sekä turvallisuuden edistäminen ja sosiaali- ja terveydenhuoltosektorin kehittäminen.

Painopisteet Baltian maissa ovat EU-jäsenyyden edistäminen, ympäristönsuojelu sekä yleisen turvallisuuden edistäminen.

Osana kahdenvälistä yhteistyötä tuetaan kansalaisjärjestöjen omaehtoista toimintaa Suomen lähialueilla. Kansalaisjärjestöyhteistyöhön osoitettiin yhteensä 1,1 miljoonaa euroa.

Lähialuemäärärahojen jaossa on otettu huomioon vuonna 2000 hyväksytyn Suomen lähialueyhteistyön toimintastrategian periaatteet ja prioriteetit. Lähialuemäärärahat on jaettu sektorikohtaisesti entisen ministeriökohtaisen jaottelun sijasta. Eniten määrärahoja on kohdennettu ympäristö-, talous-, ydin- ja säteilyturvallisuus-, hallinnon kehittämis- sekä sosiaali- ja terveydenhuoltosektoreille.

Vuonna 2003 lähialueyhteistyössä panostetaan aikaisempiin vuosiin verrattuna erityisesti tartuntatautien ehkäisyyn sekä Luoteis-Venäjällä että Baltian maissa.

Lähialuemäärärahojen maittainen jakauma vuonna 2003 on seuraava: Venäjä noin 15 miljoonaa euroa, Viro 1 miljoonaa euroa sekä Latvia ja Liettua kumpikin 1,2 miljoonaa euroa. Venäjän osalta Murmanskin alueelle suunnataan 1 miljoonaa euroa, samoin kuin Karjalan tasavaltaan, Pietariin noin 5 miljonaa euroa, Leningradin alueelle noin 1,5 miljoonaa euroa sekä useille Venäjän alueille kohdistuviin hankkeisiin noin 6,8 miljoonaa euroa. Muilta osin määräraha kohdistuu samanaikaisesti useampaan lähialuemaahan.

Määrärahojen kohdentamisessa lähtökohtana on, että Baltian maista tulee Euroopan unionin jäseniä vuonna 2004. Lähialueministerivaliokunta hyväksyi joulukuussa 2002 suuntaviivat Suomen lähialueyhteistyön mukauttamiseksi Baltian maiden tulevaan jäsenyyteen. Yhteistyössä siirrytään taloudellisesta tukemisesta normaaliin EU-maiden väliseen yhteistyöhön turvaten kuitenkin käynnissä olevien hankkeiden loppuunsaattaminen ylimenokauden aikana.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Markku Kauppinen, puh. 160 55625 ja ylitarkastastaja Sari Kantola, puh. 160 55610.


















EU
Russia
environment
northern dimension