Ny nordisk mat ska visa världen vilka vi är i Norden

Nordic Food Diplomacyn ytimessä on aterian takana oleva tarina – se, mitä ruoan avulla halutaan kertoa. Kuva: Nick White / fotosearch.com Det viktigaste med Nordic Food Diplomacy är historien bakom måltiden. Vad berättar vi med vår mat och vilka upplevelser gömmer den? Bild: Nick White / fotosearch.com  

Nordiska ministerrådet satsar på att stärka de nordiska ländernas internationella varumärke via matupplevelser. Ett sätt att göra det på går via en mer medveten användning av råvaror på de nordiska ambassaderna och i nordiska företag världen över.

Ministerrådet lanserar nu en webbportal som ska inspirera nordbor ute i världen till att använda idéerna bakom Ny nordisk mat och skapa sitt eget unika uttryck - där de nu befinner sig - utifrån en nordisk tradition: Nordic Food Diplomacy(Länk till en annan webbplats.)

Det nationella är också nordiskt

Ny nordisk mat handlar om enkelhet och rena råvaror. Det handlar om att skapa upplevelser och god mat utifrån lokala produkter var i världen man än är. Om att använda de råvaror som det är säsong för och smaksätta dem på typiskt nordiskt vis. Det handlar om ekologi, om hållbarhet och om respekt för natur och människor.

Danskt, finskt, isländskt, norskt eller svenskt, ja också grönländskt, färöiskt och åländskt – alla dessa kök är nordiska på var sitt sätt och den nya webbplatsen visar hur man lätt och kreativt använder sitt lands traditioner i ett nytt världskök: det nya nordiska köket

Skapa din egen nya nordiska matupplevelse

Webbportalen innehåller alla de verktyg man ska använda för att skapa en nordisk måltidsupplevelse. Här finns inte bara recept, utan också konkreta anvisningar för hur man skapar helhetsupplevelser.

Portalen innehåller dessutom länkar till videointervjuer, inspiration till hur man utformar inbjudningar och menyer, dukningstips och checklistor. Det finns även en mängd nedladdningar som presenterar det nordiska köket och tips för hur man använder storytelling för att skapa en stämning kring måltiden.

Mattävling: Vinn en resa till ett Ny nordisk mat-landskap


Arrangera ett Ny nordisk mat-evenemang och vinn en veckas vistelse i Skåne. Du får besöka en rad restauranger, företag och institutioner som arbetar med nordisk mat. Du får en grundlig introduktion i principerna bakom Ny nordisk mat och lär mer om hur du kan använda dem i ditt arbete.

Det viktigaste är dock historien bakom måltiden – varför du har valt dessa rätter och vilken historia du vill berätta med maten.För att vinna ska du skapa en matupplevelse där du använder idéerna bakom Nordic Food Diplomacy. Du kan göra en video eller en kort beskrivning i ord och bilder. Du ska även sända in dina recept.

Måltiden ska bestå av en meny för fyra personer, som representerar det nya nordiska köket med utgångspunkt i Ny nordisk mat-manifestet (Länk till en annan webbplats.). Det viktigaste är dock historien bakom måltiden – varför du har valt dessa rätter och vilken historia du vill berätta med maten.

Mer information om tävlingen(Länk till en annan webbplats.)