Tjänsten som OECD:s generalsekreterare lediganslås

Pressmeddelande 105/2005
31.3.2005


Medlemsstaterna inom Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har inlett ett ansökningsförfarande för att välja en ny generalsekreterare för organisationen. Den kanadensiske Donald J. Johnston, som har fungerat som generalsekreterare i tio år, avgår i maj 2006. Avsikten är att OECD:s medlemsstater skall välja en ny generalsekreterare för organisationen med konsensus före december.

Ordföranden för OECD:s medlemsstaters ständiga representationer, Finlands ambassadör Jorma Julin meddelade att ansökningsförfarandet har inletts och medlemsstaterna uppmanas uppställa sina kandidater före den 15 juli 2005. De bästa kandidaterna kommer senare att kallas till representationschefernas möte för en intervju. Avsikten är att de skall få en möjlighet att framföra sina åsikter om hur organisationen skall utvecklas och om dess framtidsutsikter. Kandidaterna kommer även att presenteras på OECD:s hemsida.

Den nye generalsekreterarens huvudsakliga utmaning under den femåriga mandatperioden är att fortsätta effektiveringen av organisationen under förhållanden där långvariga ekonomiska strukturer på grund av globaliseringen är stadda i förändring på ett sätt som innebär ett ökat ekonomiskt beroende både mellan OECD-länderna och mellan dem och den övriga världen. Ett ökat samarbete med länder utanför organisationen anses vara viktigt även för att dessa skall kunna dra nytta av OECD-ländernas erfarenheter och goda praxis inom den ekonomiska politiken och övrig samhällspolitik. Ett stort antal länder utanför organisationen är intresserade av att få komma med i OECD-samarbetet. Under den nya generalsekreterarens mandatperiod kommer OECD sannolikt att godkänna en del av sina nuvarande samarbetsparter som fullvärdiga medlemmar i organisationen.

Organisationens pressmeddelande om tjänsten finns på OECD:s webbsidor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Närmare upplysningar: enhetschef Jukka Nystén, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5071, e-post: [email protected], och ministerrådet Juhani Joutsen, Finlands OECD-representation, tfn +33 1 45 24 71 71, e-post: [email protected].









OECD