Helsingforsprocessens medborgardiskussion i Uleåborg

Pressmeddelande 107/2005
1.4.2004


Utrikesministeriets Europainformation och Helsingforsprocessen anordnar tillsammans med sina samarbetsparter en offentlig medborgardiskussion om kontrollen över globaliseringen i Uleåborg den 5 april 2005 kl. 14.00-16.00 vid Uleåborgs universitet (tietotalo 2, föreläsningssal IT116).

Temat för evenemanget i Uleåborg är "Globaliseringen som en ny chans – glesbygderna blir centrum?". Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki och professor Pauli Tapani Karjalainen vid Uleåborgs universitet håller anföranden om ämnet. Tillställningen öppnas av Juha Mustonen från Helsingforsprocessens sekretariat. I den paneldebatt som leds av ordföranden för Uleåborgs universitets studentkår Mikko Paakkolanvaara deltar professor Kaarina Kailo vid Uleåborgs universitet och docent Kari Laine vid Thuleinstitutet. Efter inläggen har publiken möjlighet att ställa frågor och delta i paneldebatten.

Evenemangen ingår i en serie regionala globaliseringsseminarier som anordnas av Helsingforsprocessen, utrikesministeriets Europainformation, organisationsnätverket ”den globala medborgarplattformen”, Finlands studentkårers förbund och Ylehjälpen. Avsikten är att erbjuda medborgarna en möjlighet att delta i diskussionen om kontrollen över globaliseringen samt Helsingforsprocessens mål. I bakgrunden finns Helsingforsprocessens mellanrapporter och utkastet till statsrådets globaliseringsutredning som är under beredning.

Diskussionen i Uleåborg är den sjunde av sammanlagt 14 tillställningar som hålls i nästan alla landskap i Finland. Nedan anges tidpunkt och ort för kommande diskussioner i serien "Världen i landskapet":

11.4. Kajana
13.4. Mariehamn
18.4. Karleby
9.5. Kuopio
9.5. Vasa
18.5. Villmanstrand
23.5. Seinäjoki

Helsingforsprocessen har som syfte att genom samarbete mellan representanter för regeringar, företagssektorn och det civila samhället söka lösningar på viktiga globala problem. Målsättningen är effektivare multilaterala verksamhetsmetoder än för närvarande. Regeringen anordnar i september 2005 en Helsingforskonferens för att utvärdera processens rekommendationer. Resultaten från denna konferens kommer att stå till förfogande då FN:s generalförsamling skall bedöma uppnåendet av millenniedeklarationens mål samma höst. Regeringen bygger inom ramen för Helsingforsprocessen upp ett samarbete med sådana regeringar som på olika forum är redo att främja nya metoder för kontroll över globaliseringen.

Närmare upplysningar: Europainformationens chef Pirkko Hämäläinen, tfn 09 1605 5813, mobiltfn 040 551 5787, Helsingforsprocessens sekretariat, Juha Mustonen, tfn 040 583 0945, samt regioninformatör Ritva Lampén vid Europainformationen i Norra Österbotten, tfn 010 3456 510, 040 510 7517.



















Europainformationens webbsidor(Länk till en annan webbplats.)

Helsingforsprocessens webbsidor(Länk till en annan webbplats.)