Vasa stad 400 år

Vasa stad fyller 400 år i år. Jubileumsåret firas med tiotals nationella och internationella evenemang.

Vasas historia börjar på 1300-talet, då sjöfararna från de mellansvenska kusttrakterna steg i land i det nuvarande Gamla Vasa och vildmarksägarna från Egentliga Finland kom för att övervaka sina områden. I medlet av samma sekel byggdes Sankta Maria kyrka och i början av 1370-talet blev Korsholms slott färdigt, som sedan fungerade som administrativt centrum i Vasa län.

Karl IX grundade Vasa den 2 oktober 1606 på den gamla handels- och hamnplatsen i Mustasaari kyrkby. Vasa har fått sitt namn och vapen efter ätten Vasa. Tack vare de goda vattenförbindelserna fanns här en livlig handel och skeppsbyggnad från och med 1600-talet, och Vasa utgjorde tillsammans med Uleåborg ett viktigt centrum för tjärhandeln i Österbotten. År 1683 flyttade trivialskolan från Nykarleby till Vasa, och fyra år senare byggdes ett eget skolhus. Finlands första bibliotek grundades i Vasa år 1794. Vasa blev även centrum för administration och rättskipning för ett stort område och staden blev också säte för Finlands andra hovrätt år 1776. Till hovrättsområdet hörde, förutom Österbotten, även Savolax, Karelen, Norra Tavastland och Norra Finland.

Den 3 augusti 1852 brann staden, som till största delen var byggd av trä. Endast hovrättsbyggnaden och ett par andra hus klarade sig undan branden. I branden förstördes mycket arkivmaterial om Vasa och dess invånare. På 1860-talet flyttades staden till dess nuvarande läge på Klemetsö udde ca sju kilometer från Gamla Vasa. Den nya stadsplanen ritades av Carl Axel Setterberg i empirestil. Vasa centrum präglas än i dag av breda esplanader, som anlades för att förhindra nya storbränder.

Mellan den 29 januari och 3 maj 1918 fungerade Vasa som Finlands huvudstad. Under inbördeskriget ockuperades centrala platser i Helsingfors, politiker fängslades och man beslutade sig därför att flytta senaten till Vasa, där skyddskårernas ställning var stark och förbindelserna till väst goda. Senaten, som inledde sin verksamhet i Vasa den 1 februari 1918, hade fyra medlemmar och sammanträdde i Vasa stadshus. Som tack gav senaten Vasa stad rätt att använda frihetskorset, det självständiga Finlands äldsta utmärkelsetecken, på stadens vapen.

Idag bor det strax under 60 000 personer i Vasa. Två tredjedelar har finska som modersmål och en tredjedel svenska. Vasa har ett eget universitet och institutioner från andra universitet samt två yrkeshögskolor. I relation till antalet invånare har staden näst flest studenter i hela landet. Vasa är allmänt taget en industristad; en fjärdedel av arbetsplatserna finns inom industrin. Kulturlivet är rikt med värdefulla konst- och museisamlingar, två professionella teatrar och ett hundratals musikevenemang varje år med allt ifrån symfoni- och kyrkokonserter till rock- och jazzevenemang.

Jenni Björksten

Vasa(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)