Påsktraditioner i Finland

Påsken i Finland firas den 27 mars 2016. Påsken faller i en tidspunkt då vintern närmar sig sin slut och ger plats till våren som med sin sol väcker upp naturen igen. I Finland fastar man inte före påsken liksom i de flesta katolska länderna. Trots allt njuter man av god mat tillsammans med familjen.

I Finland inleds påsken med palmsöndagen då barn klär ut sig som häxor och vandrar från dörr till dörr med en videkvist. Barnen läser upp en ramsa som låter på svenska ungefär så här ” "Ris, ris för årets hälsa, ris till dig och lön till mig". Barnen ger då en videkvist som är dekorerat med fjädrar och silkespapper. Som lönn får barnen vanligtvis chokladägg och godis.

Skärtorsdagen är i Finland en vanlig arbetsdag men långfredagen är den officiella helgdagen då påskfirandet börjar. Det betyder också att alla affärer stänger i hela landet. Den förlängde veckoslutet ger många familjer mögligheten att tillbringa gemensam tid med att åka skidor i Lapplands fina natur.

Under påsktiden finns det vissa traditioner som speciellt barn tycker om. Till exempel att måla ägg med fina färger och odla påskgräs som man kan senare dekorera med till exempel harar och ägg. Påskgräsen blev populär på 1960-talet och kan sedan dess räknas till de mest omtyckta påsktraditioner. Rairuoho

Den viktigaste påsk mattraditionen är utan tvivel memma. Det är en efterrätt gjord av rågmalt, rågmjöl och sirap. Memman smakar bäst med grädde och socker på. Efter påsken försvinner memma ur affärerna och kommer igen till nästa påsken. På grund av utseendet törs oftast inte utlänningar smaka på memma, men finländarna är vana med den lite speciella smaken sedan småbarnsåldern.

Det spelar nog ingen roll om man gillar memma eller inte så är väl de flesta eniga om att det inte blir en finsk påsk utan memma på bordet. Andra typiska maträtter under påsken är lammkött med pepparmint gelé och den ryska efterrätten pasha.