Miina Sillanpää 150 år 

Miina Sillanpää  (4.6.1866 – 3.4.1952) är den första kvinnliga ministern i Finland, men också mycket mer.

© Miina Sillanpään Seura

Berättelsen om Miina Sillanpää handlar om en flicka som föddes i ett fattigt torp i hungerårens Finland den 4 juni 1866.

Miina Sillanpää gjorde en lång karriär som ordförande för Helsingfors Tjänarinneförening (1901–1952) och inom arbetet för bättre rättigheter och arbetsförhållanden för hembiträden.

Miina Sillanpää var en av de 19 kvinnor som invaldes i Finlands första riksdag år 1907. Hon kom att delta i 38 riksmöten som riksdagsledamot, vilket fortfarande är rekordet för kvinnliga riksdagsledamöter. Åren 1926–1927 verkade hon som socialminister. Som journalist tog Miina Sillanpää starkt ställning till de missförhållanden som hon observerade.

Hennes arbete präglades av de centrala värderingarna rättvisa och jämlikhet. Hon var aktiv och åstadkom mycket. Hon ingrep ofta i samhälleliga missförhållanden och arbetade särskilt för att förbättra de sämre lottade medborgarnas ställning. Hon debatterade arbetande kvinnors villkor och familjeförhållanden, grundade mödrahem för ensamförsörjande mammor och deras barn och lyfte fram åldringarnas ställning i samhället.

Vid sidan av sin politiska karriär utövade Miina Sillanpää också ett betydande medborgarinflytande, och spåren av hennes verksamhet syns fortfarande i dag på många delområden i samhället. Miina Sillanpää beviljades Finska Kulturfondens stora pris och ekonomiråds hederstitel för sina meriter.