Kokkolan nuorisokuoro blev guldmedaljör i körolympiaden i Aten

Kokkolan Nuorisokuoro, som verkar inom Mellersta Österbottens Konservatorium, vann första pris och guldmedalj

i serien för barnkörer samt fick dessutom ett specialomnämnande tillsammans med körer från Ungern, Brasilien och Slovenien i klassen för folklore i den internationella körfestivalen "10Th Athens International Chorifestival", som avslutades 14. november. Som enda barn- och ungdomskör överskred sångarna, som leddes av Kari Pappinen, gränsen för guldmedalj, 85 poäng och slog medtävlarna medmer än 5 poäng. Körten framförde musik av Pekka Koistinen och Josef Karai.

Körledaren Kari Pappinen var nöjd medsångarnas framträdande, som skedde under heta och krävande förhållanden. Han konstaterade att valet av program och uttryckssätt är allt viktigare i körtävlingar idag. Den internationella juryn hade medlemmar från Frankrike, USA, Polen och Bulgarien.

Söndagen den 14 nov. deltog kören också i Grand Prix-tävlingen tillsammans med de tre andra vinarna av guldmedalj. Hela festivalens hudupris på 5000 € vanns av St Angelikas flickkör från Budapest. Kokkolan Nuorisokuoro placerade sig tillsammans med de två andra guldmedaljörerna på platserna 2-4. Allt som allt deltog femtio körer i olika klasser i festivalen.