I oktober är det återigen tid för strömming i Helsingfors

Sedan 1743 har Strömmingsmarknaden i Helsingfors varit en viktig del av huvudstadens stora händelser. Marknaden pågår under sju dagar vid huvudstadens salutorg, precis intill Östersjön och dess strand. Totalt säljs flera tusen kilo strömming under dessa dagar.  

Strömmingsmarknaden
Bild: Kimmo Bradt/Visit Helsinki

Finlands äldsta traditionsevenemang består av tiotals fiskare, mat- och skrägårdskultur samt annat program med havstema. Evenemanget anordnas mellan 4-10 oktober vid huvudstadens salutorg, alldeles intill den berömda Havis Amanda-statyn och angränsande bryggor.

En av marknadens absoluta höjdpunkter är den årliga utmärkelsen av den bästa kryddfisken och den bästa nya produkten, det vill säga strömmingsöverraskningen. Det är den traditionella strömmingsjuryn som har den stora äran att utse vinnarna. Fredagsdansen den 9:e oktober är ytterligare en höjdpunkt som inte bör missas.

Om man är sugen på att uppleva den finska skärgården i Helsingfors kan man besöka en livs levande skärgårdsby som byggs framför Gamla saluhallen. Där kan man, utöver att smaska på delikatesser, även göra riktiga hantverksfynd.

Marknaden är öppen från söndag till fredag 4-9 oktober mellan klockan 7-19, med undantag för lördag 10 oktober, då den är öppen fram till klockan 15. Slutgiltigt program och alla säljare kommer att publiceras under september månad på marknadens hemsida http://stadinsilakkamarkkinat.fi/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Text: Anniina Tourunen