Fenomenet Pertti Kurikan Nimipäivät siktar på Eurovisionsseger

Eurovision Song Contest anordnas i år i Wien, Österrike. Finalen äger rum lördagen den 23 maj. Finland representeras av punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät som siktar på den eftertraktade segern. Bandet har blivit ett fenomen under senaste året och man har till och med utgett ett frimärke(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) för att hedra gruppen.

Sami Helle, Toni Välitalo, Pertti Kurikka ja Kari Aalto.

Utöver frimärket har flera olika grupper uppmärksammat bandet genom att spela en egen version av låten "Aina mun pitää" (ungefär "Alltid måste jag"). Den mest omtalade är kanske Lahtis stadsorkester, som gjorde en orkesterversion av låten. Klicka här för att lyssna på den.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Pertti Kurikan Nimipäivät (PNK) grundades 2009 i en verkstad av Lyhty ry som erbjuder tjänster för handikappade. Inom loppet av sex år har bandet gått en häftig väg till Finlands representant i Eurovisionen och släppt flera EP-skivor samt en samlingsplatta.

Ursprungligen blev bandet känt från dokumentärfilmen "Kovasikajuttu", som vunnit flera internationella priser. Gruppens sångare Kari Aalto och alla musiker är handikappade. Pertti Kurikka är bandets gitarrist samt låtskrivare, Sami Helle basist och Toni Välitalo trummis.

PKN är en av favoriterna enligt vadslagningsföretag

Bandet grundades 2009.

Finland har gått mot Eurovisionens traditioner förut. Lordi, som vann en brakseger 2006, var det första hård rock -bandet som deltog i tävlingen. Nu har man ett punkband som består av medelålders handikappade män bland de traditionella tuggummipoplåtarna och balladerna.

Bandet har väckt internationell uppmärksamhet, senast efter att det vann Uuden Musiikin Kilpailu (Tävlingen för ny musik, finska Melodifestivalen). Enligt vadslagningsföretagen är PKNs låt en av förhandsfavoriterna. Om de lyckas vinna Eurovision Song Contest 2015, lär det inte finnas gränser för mediaintresset.

PKN deltar först i semifinalen av Eurovisionen tisdagen den 19 maj. Den andra semifinaldagen är torsdagen den 21 maj. Om och när de kvalificerat sig, blir det final lördagen den 23 maj.

Text: Arimo Laakkonen

Läs mer, se och lyssna:

Aina mun pitää -musikvideo på Youtube(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Bandets hemsida(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

ThisIsFinland: PKN´s Finnish punk roars into Eurovision(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

ThisIsFinland: Finnish punk is alive and kicking(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Yles ESC-sidor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)