”Kamraten lämnas ej, ungdomen glöms inte”

Jyväskylä stad arrangerar år 2013 nationella veterandagens huvudfest den 27 april. Dagen börjar med flagghissnong och avslutas med huvudfesten.

Veteraanipäiävä2013

Bilderna förmedlar veteranernas berättelser

Försvarshögskolan publicerar en aldrig tidigare förevisad samling krigstida bilder den Nationella veterandagen 2013 till ära. Bildarkivets tema är ”Från främsta linjen till hemmafronten 1939 - 1945”.

Den enastående bildsamlingen hedrar våra krigsveteraners arv och för det vidare till nya generationer i form av digitaliserade bilder. Tidigare har man kunna undersöka bilderna endast vid Försvarsmaktens bildcenter i Helsingfors, nu finns de att beskåda på webben.

Det krigstida SA-bildarkivet ”Från främsta linjen till hemmafronten 1939 - 1945” innehåller omkring 170 000 fotografier från vinter- och fortsättningskriget samt från kriget i Lappland. Till dags dato har bilderna förvarats som negativ vid Försvarsmaktens bildcenter.

Bildarkivet är avsett för alla. Försvarsmakten hoppas, att veteranerna självständigt eller med hjälp av sina närmaste bekantar sig med innehållet i bildarkivet och ger respons över bilder de känner igen.

SA bildarkiv(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Nationell veterandag

Statsrådet beslöt år 1986 att utlysa den 27 april till nationell veterandag och utlyste den till en allmän flaggdag. Nationella veterandagen firas till minnet av att Lapplandskriget tog slut. 

På initiativ av veteranorganisationerna utsåg statsrådet år 1986 den 27 april till nationella veterandagen och allmän flaggdagen. Den första veterandagen firades år 1987 i Lahtis. År 2013 firas nationella veterandagen för tjugosjunde gången. 

Eklövsemblemet

Tammenlehvä På initiativ av Krigsveteranförbundet fick våra krigsveteraner från statsmaktens sida ett offentligt erkännande i form av ett eklövsemblem i miniatyr som är avsett att bäras av alla frontveteraner, såväl män och kvinnor. Eklövsemblemet härstammar från antiken och den står för och ger uttryck för tapperhet.  

Det första eklövsemblemet överlämnades till dåvarande republikens president Mauno Koivisto 21.2.1986. Märket blev genast mycket populärt bland veteranerna och det har sammanfört veteranerna från våra krig i en gemenskap där alla delar gemensamma värderingar.