Finland bistår de första kvinnliga videoredaktörerna i Afghanistan

Finlands ambassadör i Afghanistan Tarja Laitiainen undertecknade den 31 januari i Kabul ett avtal om den första utbildningen av kvinnliga videoredaktörer. Utbildningen sker i samarbete med en medborgarorganisation kallad AINA, och det innebär att femton unga kvinnor får med finländska utvecklingsbiståndspengar utbildning till ett yrke som kvinnor i Afghanistan tidigare varit utestängda från.

Afghanistan har efter drygt tjugo år av krigande nu möjlighet att utvecklas på fredlig väg och kan övergå från att ha varit mottagare av humanitär hjälp till skapare av egen levnadsstandard. De första stegen på denna väg har redan tagits. Även Finland har minskat sin humanitära hjälp och stöder nu en hållbar och demokratisk utveckling i landet.

I större delen av Afghanistan råder dock fortfarande vapnens makt. Kvinnornas ställning har varit kanske den sämsta i världen. Det har aldrig funnits demokrati i Afghanistan. Förändring är möjlig, men övergången till demokrati kan inte ske utan medier. Information genom radio och television har central betydelse, eftersom analfabetismen är mycket hög, i synnerhet bland kvinnorna. Dessutom behövs det kvinnor för att berätta om kvinnor för kvinnor i Afghanistan.

Som en del av sin utbildning gör videodamerna dokumentfilmer om Afghanistan som förhoppningsvis även kommer att ses i finländsk television. I vår deltar två finländska utbildare i undervisningen.

Eget bibliotek för kvinnor och människorättsaktivister

Den 1 februari öppnades i Kabul ett litet bibliotek och en läsesal som är avsedda i synnerhet för kvinnor och människorättsaktivister. Finland har stött projektet. I år kommer man att fortsätta stödet för bibliotekets verksamhet, så att det anspråkslösa bokurvalet om kvinnors ställning och mänskliga rättigheter kunde utvidgas och bibliotekets verksamhet upprätthållas och utvecklas.

Finland utbildar afghanistanska poliser

Afghanistans nya inrikesminister Ali Ahmad Jalali och ambassadör Tarja Laitiainen
undertecknade på måndagen den 3 februari ett avtal om polisutbildning. På begäran av regeringen i Afghanistan kommer finländska poliser att utbilda afghanpoliser i Kabul. Denna utbildning är mening att inledas i mars.
Ytterligare information: ambassadör Tarja Laitiainen, i Kabul till 3.2.2003, gsm +93 70 284212, i Helsingfors 09 1605 6050, e-mail: [email protected]















utbildning