Finländska företag vill vara med och återuppbygga Ukraina

Ukraina lider av konsekvenserna av det ryska anfallskriget, men förbereder sig samtidigt för att bygga upp landet. Ungefär fyrtio finländska företag deltar under ledning av utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio i en konferens om Ukrainas återuppbyggnad i Warszawa den 14-15 november 2023.

Konferensen om Ukrainas återuppbyggnad i Warszawa den 14-15 november 2023 samlar ihop företag runt om i världen för att berätta vad de har att erbjuda Ukraina och höra vad de ukrainska aktörerna behöver för att klara krigsförstörelsen. Cirka fyrtio finländska företag deltar i konferensen. Företagsdelegationen har samlats av Business Finland och resan leds av utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio. Minister Tavio kommer också att tala vid konferensens öppningsceremoni och träffa bland annat Ukrainas energiminister Herman Halushchenko.

”Behovet av stöd är stort ur såväl ett praktiskt, mänskligt som moraliskt perspektiv. Återuppbyggnadsarbetet är enormt, och verksamheten måste utgå från behoven. Konferensen i Warszawa är ett bra tillfälle för finländska företag att diskutera med de ukrainska partnerna och presentera sina lösningar”, säger minister Tavio.

Stödet till Ukraina är av avgörande betydelse. Finland har reagerat snabbt på behoven bland annat genom att ge försvarsmaterielstöd och annat materiellt bistånd och genom att avsätta sina medel för utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd till Ukraina. Utöver det omedelbara stödet behöver Ukraina dock också långvarig återuppbyggnadshjälp.

Finländska företag har den kompetens som behövs för återuppbyggnad. Finlands och de finländska företagens centrala kompetensområden inom återuppbyggnaden är till exempel energieffektivt och hållbart byggande, energi, ren omställning, vatten- och avfallshantering, telekommunikation, utbildning och ett starkt rättsstatsarbete. Dessa kompetensområden tillgodoser brett de behov Ukraina har just nu. Återuppbyggnaden har också ett nära samband med Ukrainas strävanden att bli medlem i EU och de reformer som krävs.

Finland ska tillsammans med näringslivet och nätverket Team Finland ta fram en nationell plan för samverkan i återuppbyggnadsarbetet. Avsikten är att hitta finansieringslösningar som gör det lättare för företagen att delta i återuppbyggnaden och stärka rådgivningstjänsterna för finländska företag och näringsliv. Den första delen av planen ska bli färdig i år.

Mer information