Studentutbyte mellan högskolor i nord och syd

Pressmeddelande 66/2004
16.3.2004


Finländska och u-länders högskolor inleder ett nätverkssamarbete som omfattar både student- och lärarutbyte. I pilotprojektet ingår Afrika söder om Sahara, Egypten och Peru. Kostnaderna för det treåriga pilotprojektet uppgår till 2,5 miljoner euro och det finansieras med utrikesministeriets utvecklingssamarbetsmedel. För genomförandet av programmet svarar Centret för internationellt personutbyte (CIMO).

Målet för nätverksprogrammet för högskolorna i nord och syd är att skapa bestående samarbetsrelationer mellan högskolor i Finland och högskolor i u-länderna. Det är fråga om en ny form av utvecklingssamarbete som har sin bakgrund i behovet av att utveckla kunskaperna om personbistånd både i Finland och i samarbetsländerna.

Genom programmet North-South Higher Education Network stöds ömsesidigt student- och lärarutbyte mellan två eller flera högskolor. Studentutbytet kan vara en eller två terminer, lärarutbytet mellan två och åtta veckor. Avsikten är att man under pilotskedet skall sända 140 finländska studerande till målländernas högskolor och att man skall ta emot 220 studerande till Finland. Inom lärarutbytet strävar man efter att sända ut 65 finländska lärare och ta emot 45 högskolelärare från utvecklingsländerna.

I och med högskolornas utbytesprogram får Finland nya samarbetsmöjligheter med de så kallade länderna i övergångsskede; av programmets målländer är Egypten, Namibia och Peru långvariga samarbetsländer för Finland, och för dessa länders del håller man på att övergå från utvecklingssamarbete till sedvanliga handelsrelationer.

Den första ansökningsperioden för utbytesprogrammet löper ut den 23 april. Under denna ansökningsrunda söks finansiering för lärar- och studentutbytet under läsåret 2004-2005. I år anordnas även en andra ansökningsperiod som löper ut den 23 september. I fortsättningen kommer ansökningsperioden att infalla genast i början av året. Stödet söks av den finska högskolan, som även koordinerar samarbetet. Den finska högskolan sköter penningtrafiken och betalar stipendierna till dem som deltar i utbytet. Det månatliga bidraget för studerande som anländer till Finland är 600 euro och för de studerande som reser från Finland 400 euro. Dessutom får de studerande stöd för resekostnaderna.

Inom ramen för programmet kan man även ansöka om stöd för resor för att planera nätverkssamarbetet. Ansökningstiden är fortlöpande och stöd beviljas högst 2 000 euro per resa. Under pilotskedet utvecklas programmet och om fortsättningen beslutas på basis av resultaten från detta skede.

Närmare information om programmet, ansökningsblanketter och ansökningsanvisningar finns på CIMO:s webbsida www.cimo.fi.

Närmare upplysningar: ansvarig planerare Kaija Pajala, CIMO, tfn 09 7747 7668 eller 050 3403 593 och överinspektör Eira Parppei, utrikesministeriets enhet för anställningsärenden, tfn 09 160 56496.















utbildning