Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna avger dom om rättegångs längd

Pressmeddelande 58/2004
9.3.2004


Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har i ett avgörande om en rättegångs längd i dag beslutat att den nationella rättsprocessen beträffande de ändringssökande inte har genomförts inom skälig tid i enlighet med artikel 6 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Angående klagomålen rörande övriga artiklar konstaterades inga överträdelser.

De ändringssökande köpte 1987 en fastighet, till följd av vilket de blev parter i komplicerade rättegångar vid allmänna domstolar och förvaltningsdomstolar med sin granne som motpart. På basis av ett återbrytande av domen beslutade högsta domstolen år 2000 att ärendet på nytt skulle tas upp i tingsrätten. I tingsrätten uppnådde man en förlikning år 2002. Domstolsbehandlingen i de olika rättsinstanserna tog sammanlagt över sju år i anspråk.

Domstolen ålade finska staten att betala var och en av de ändringssökande 3 000 euro i gottgörelse för immateriell skada och 4 000 euro för rättegångsutgifter.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Leena Leikas, enheten för klagomål rörande mänskliga rättigheter, utrikesministeriet, tfn 09 1605 5727.







mänskliga rättigheter