Asem-toppmötet hålls i Helsingfors

Statsrådets kommunikationsenhet

Pressmeddelande 221/2005
4.7.2005




Regeringens EU-ministerutskott beslutade måndagen den 4 juli att Asem-toppmötet mellan EU och de asiatiska länderna, som hålls under Finlands EU-ordförandeperiod, arrangeras i Helsingfors. Enligt ministerutskottets beslut i januari skulle mötet ha arrangerats i Tammerfors, men av praktiska skäl, med beaktande av mötets exceptionellt stora omfattning och de krav detta ställer, beslutades att mötet, som hålls den 14 och 15 september 2006, flyttas till Helsingfors.

Asem-mötet beräknas samla cirka 1 600 mötesdeltagare, 650 företrädare för massmedia och 400 företrädare för arrangörerna. Det sammanlagda deltagarantalet beräknas uppgå till 4 500 personer, inberäknat poliser och övrig stödpersonal som kommer att finnas på plats. De forum för näringslivet och medborgarorganisationerna som arrangeras i samband med mötet ingår inte i siffrorna. Antalet hotellrum som behövs beräknas uppgå till cirka 2 800 utöver de utrymmen de till toppmötet relaterade evenemangen och polisen behöver, vilket är mer än vad som beräknades i januari.

Beslutet att flytta mötesplatsen grundade sig också på möjligheterna att koncentrera mötesfunktionerna och garantera att arrangemangen lyckas även om antalet deltagare skulle öka.

Asem-mötet som är det sjätte i ordningen är samtidigt Asems 10-årsjubileum. I mötet deltar minst 39 officiella delegationer från Europa och Asien.

Ytterligare information: chefen för sekretariatet för EU-ordförandeskapet Anja Vilo, tfn (09) 1602 2621, statsrådets kansli