Det arktiska samarbetet förebild för hållbar utveckling

Under FN:s årliga högnivåforum för uppföljningen av Agenda 2030 lyfter Finland fram samarbetet i den arktiska regionen i rampljuset. Det behövs hållbara lösningar såväl till sociala, ekonomiska som ekologiska problem.

Naturen och samhällena i den arktiska regionen är under snabb förändring på grund av klimatförändringen och globaliseringen – fenomen som geografiskt har sitt ursprung i helt andra delar av världen. Samtidigt påverkar det som händer den arktiska naturen och glaciärerna på ett avgörande sätt hela jordklotets framtid.

Under ett sidoevenemang till Agenda 2030-forumet lyfter Finland fram den arktiska regionens betydelse, hur jordklotets norra och södra halva påverkar varandras klimat och Arktiska rådets arbete för hållbar utveckling de senaste 20 åren. Finland är ordförande i Arktiska rådet 2017–2019.

I Arktiska rådet samarbetar stater, ursprungsbefolkningar och organisationer med observatörsstatus. Rådet behandlar miljöfrågor, men också till exempel de olika språkens ställning, sociala frågor, samhällenas krisberedskap och ekonomiska samarbetsmöjligheter.

”Att kombinera hållbar ekonomi och miljöns villkor är en svår utmaning särskilt i de känsliga arktiska områdena. Hållbara innovationer kan emellertid erbjuda företag och konsumenter många ekonomiska och sociala möjligheter. Lyckade lösningar som minskar ojämlikheten i den arktiska regionen kan fungera som förebilder för hållbar utveckling också i andra delar av världen”, säger den finländska ordföranden i Arktiska rådets arbetsgrupp för hållbar utveckling Pekka Shemeikka.

Sidoevenemanget ordnas under ledning av Finlands miljöminister Kimmo Tiilikainen. Där deltar företrädare för arktiska stater och urbefolkningar, bland annat samerådet.

Under sitt ordförandeskap i Arktiska rådet har Finland framhållit utbildning, meteorologi, miljöskydd och kommunikationsförbindelser. För att driva dessa frågor samarbetar Arktiska rådet bland annat med Meteorologiska världsorganisationen WMO, Internationella sjöfartsorganisationen IMO och FN:s miljöprogram UNEP.

Mer information om sidoevenemanget på Arktiska rådets webbplats(Länk till en annan webbplats.).