Finlands relationer och utvecklingssamarbete med Etiopien

​​​​​Finlands utvecklingssamarbete med Etiopien främjar god förvaltning och bättre läranderesultat i grundskolan och på andra stadiet.

En etiopisk kvinna lyfter upp en hink med vatten vid en brunn.

Genom Finlands utvecklingssamarbete har Etiopiens vattenförsörjning förbättrats avsevärt. Med hjälp av Finlands stöd har över 20 000 vattenstationer byggts i Etiopien. Det har bidragit till att närmare fem miljoner människor har fått tillgång till rent vatten. Totalt 1,4 miljoner människor har fått tillgång till toalett.

Etiopien lever i en tid av förändring efter maktbytet 2018. Landet är fortfarande ett av världens fattigaste länder, men trots utmaningarna har landets ekonomiska tillväxt varit snabb. Det har skett betydande sociala och politiska reformer i Etiopien under de senaste åren.

Den positiva utvecklingen i Etiopien bromsas upp av den försämrade säkerhetssituationen, särskilt till följd av konflikten i Tigray, och av naturkatastrofer, koronapandemin och migration. I bästa fall kommer dock reformerna i Etiopien att fortsätta.

Finlands och Etiopiens förbindelser sträcker sig långt tillbaka i tiden. De baserar sig på utvecklingssamarbetet som pågått sedan 1960-talet. Finland har stött Etiopien bland annat inom jordbruks-, skogs- och undervisningssektorerna, stärkt demokratiutvecklingen och de mänskliga rättigheterna, förbättrat vattenförsörjningen och gett humanitärt bistånd. Tillsammans med andra biståndsgivare stöder Finland Etiopiens insatser för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling.

Förbindelserna har sedermera utvidgats också när det gäller det politiska, ekonomiska och kommersiella samarbetet samt det civila samhällets verksamhet. Förbindelserna inom dessa områden kommer att fördjupas och utvidgas under de närmaste åren. Finland vill fördubbla sin handel med de afrikanska länderna från 2020 till 2030, och under samma period är målet också att betydligt öka finländska företags investeringar i Afrika och tvärtom.

Målen för Finlands övergripande verksamhet i Etiopien beskrivs i landstrategin och landprogrammet som är inriktat på utvecklingssamarbete. Åren 2021–2024 koncentrerar sig Finland på att diversifiera och fördjupa relationerna med Etiopien, och på att stödja Etiopiens politiska och sociala reformer samt reformer inom den privata sektorn och stärka landets institutioner.

Finlands landstrategi i Etiopien (på engelska, PDF, 192 KB)(Länk till en annan webbplats.)

Målsättningarna för Finlands utvecklingssamarbete med Etiopien 2021–2024

Finlands bilaterala utvecklingssamarbete inriktar sig 2021–2024 huvudsakligen på att stödja den ekonomiska utvecklingen och förbättra vattenförsörjningen på landsbygden samt utveckla kvaliteten av den inkluderande grundläggande utbildningen. Med stödet förbättras också verksamhetsförutsättningarna för den privata sektorn. Finlands stöder Etiopien med 75,2 miljoner euro 2021–2024.

Landprogrammet för Finlands utvecklingssamarbete med Etiopien (på engelska, PDF, 503 KB)(Länk till en annan webbplats.)

Planerade anslag för Finlands utvecklingssamarbete med Etiopien 2021-2024. Utbildning 28 miljoner euro, landsbygdsutveckling 23,3 miljoner euro, rent vatten och sanitet 23,9 miljoner euro, sammanlagt 75 miljoner euro.

Finlands stöd riktades till att utveckla landsbygden, förbättra vattenförsörjningen och utveckla undervisningens kvalitet också under den föregående programperioden 2016–2019.

Finlands utvecklingssamarbete stöder ekonomisk utveckling på landsbygden

Finlands utvecklingssamarbete för att stärka den ekonomiska tillväxten på landsbygden och befolkningens utkomst riktas särskilt till Amhara- och Benishangul-Gumuz-regionerna, men i synnerhet inverkan av att markägandet tryggas syns i hela Etiopien. Ett tillförlitligt system för markägande uppmuntrar jordbrukarna att investera i sina odlingsmarker.

Mål: Den ekonomiska tillväxten och möjligheterna att försörja sig på landsbygden förbättras

  • Värdekedjorna för jordbruksprodukter förbättras och nya arbetstillfällen skapas på landsbygden
  • Urvalet av växter som odlas blir mångsidigare
  • Äganderätten till jord och mark förbättras och det ökar produktiviteten

Pågående program och projekt

  • Markförvaltningsprojektet REILA II, totalt 8,8 miljoner euro 2017–2024.  

Finlands utvecklingssamarbete inom vattensektorn

Genom utvecklingssamarbetet förbättrar Finland tillgången till vatten och sanitet och säkerställer att även personer med funktionsnedsättning gynnas av de bättre tillgångarna. Man lär lokalsamhällena att själva hålla vattenstationerna och toaletterna funktionsdugliga.

Mål: Rent vatten och toaletter främjar hälsa och välmående

  • Hushållen och samhällena har tillgång till rent vatten och toaletter
  • Vattenförsörjnings- och sanitetssystemen fungerar tillförlitligt
  • Människorna är medvetna om betydelsen av sanitet och hygien

Pågående program och projekt

  • Projektet COWASH IV för vattenförsörjning och sanitet för samhällena på landsbygden, totalt 20,8 miljoner euro 2021–2025.
  • Stöd till programmet för samfinansiering av vattensektorn (CWA), totalt 4,0 miljoner euro åren 2020–2026.

Finlands utvecklingssamarbete för att utveckla den grundläggande utbildningens kvalitet

Finland stöder förbättringen av läranderesultaten genom att särskilt fokusera på att utveckla förskolesystemet och en inkluderande utbildning samt främja utbildningsmöjligheterna i krisområden.

Mål: Alla barn har tillgång till utbildning av hög kvalitet

  • Lärarnas yrkesskicklighet utvecklas  
  • Flickor och barn med funktionsnedsättning samt barn i utsatt ställning får också gå i skola

Pågående program och projekt

  • Sektorprogrammet för att förbättra den grundläggande utbildningens kvalitet (GEQIP-E), totalt 20,9 miljoner euro 2017–2025.

Resultat från landprogrammet 2023

År 2023 led Etiopien fortfarande av torka och översvämningar. Miljontals människor har varit på flykt i sitt eget land på grund av konflikten i norra Etiopien som tog slut 2022. Det har också förekommit flera andra regionala våldsamma sammandrabbningar. Inflationen steg till 30 procent, behovet av humanitär hjälp ökade och nästan 15 miljoner människor led av bristen på  livsmedel.
  
Genom det digitala markregister som tagits i bruk av Etiopiens regering och som utvecklats inom ramen för Finlands bilaterala projekt REILA har det redan delats ut 24,3 miljoner intyg över åkerskiften till nästan 8,1 miljoner hushåll. REILA arbetar också för frågor som handlar om att kvinnor och personer med funktionsnedsättning ska ha rätt att äga mark.  

Projektet för jordbrukets värdekedja AgroBig II blev klart i slutet av året. Under projekttiden, det vill säga 2017-2023, skapades över fyra tusen arbetstillfällen. Projektet har varit till nytta för 478 000 jordbrukare, av vilka närmare hälften var kvinnor. Över 50 000 aktörer i värdekedjan, såsom köpmän och förädlare, har också fått fördel av projektet. 

Finlands och Etiopiens bilaterala projekt COWASH IV har förbättrat tillgången till rent vatten i 104 distrikt i åtta delstater. Inom projektet har byggts och restaurerats över 1 000 vattentjänstsystem på landsbygden.   I 20 skolor har byggts menstruationsrum som använts av nästan 10 000 flickor. Dessutom har nästan en miljon etiopier på landsbygden och i städerna haft nytta av nya eller renoverade vattenverk genom det nationella One Wash-programmet som fått stöd av Finland. 

Finland har fortsatt arbetet med att stödja den grundläggande utbildningen i krisområdena och att kombinera utbildning och barnskydd. Finlands experthjälp inom undervisningssektorn har upphört, men byggandet av resurscenter för inkluderande undervisning har fortsatt med finansiering från Världsbanken. I centrens verksamhet har deltagit nästan 112 000 barn med funktionsnedsättning, vilket var 22 000 fler än året innan. 

Finland har fortsatt sitt politiska påverkansarbete och främjat bland annat frågor som gäller markanvändning, tillgång till vatten, utbildningskvalitet och ställningen för personer med funktionsnedsättning.

Finlands samarbetspartner i Etiopien

Europeiska unionen utgör Finlands viktigaste referensgrupp i Etiopien. Som EU-medlem deltar Finland i dialogen med Etiopiens regering och olika samhällsaktörer i landet. Dialogen har på sistone fokuserat särskilt på säkerhetsläget, humanitärt bistånd och valet i Etiopien. Finland söker också möjligheter att delta i EU:s gemensamma program såväl inom utvecklingssamarbete som inom andra sektorer.  

Finland stöder också Etiopiens ekonomiska och sociala utveckling genom att finansiera FN-organens och internationella utvecklingsbankers arbete. Finland ger dessutom humanitärt bistånd efter behov genom FN:s humanitära organisationer och finländska civilsamhällesorganisationer.

I Finland finns det flera civilsamhällesorganisationer som genomför projekt i Etiopien i samarbete med lokala organisationer. Civilsamhällesorganisationernas projekt kompletterar den verksamhet som genomförs inom ramen för de bilaterala landprogrammen. Organisationerna har omfattande kunnande om och erfarenhet från Etiopien. För att målen i landprogrammen ska nås är det synnerligen viktigt att utnyttja organisationernas sakkunskap i frågor som gäller bland annat utbildning och ställningen för personer med funktionsnedsättning.

Team Finland i Etiopien

Både Finland och Etiopien har som mål att öka handeln mellan länderna, såväl direkt som med hjälp av Finlands stöd för den privata sektorn som finansieras med medel för utvecklingssamarbete, till exempel Finnfund. I synnerhet telekommunikation, energisektorn, vattensektorn, jordbruket och undervisningssektorn kan erbjuda möjligheter inom områden där utvecklingssamarbete och kommersiellt samarbete möts. Finlands utvecklingssamarbete stöder också den privata sektorns utveckling i Etiopien.

Team Finlands nätverk i Etiopien