Finland öppnade diplomatiska förbindelser med Djibouti

Finlands ambassadör i Etiopien Kirsti Aarnio lämnade sina kreditivbrev till Djiboutis president Ismail Omar Guelleh den 26 januari. Aarnio är den första finländska ambassadören som ackrediterats i Djibouti. Finland upprättade formella diplomatiska förbindelser med Djibouti den 14 mars 2007.

Ambassadör Aarnio skriver en hälsning i presidentens gästbok. Ambassadör Aarnio skriver en hälsning i presidentens gästbok.

OcksÅ utrikessekreterare Anssi Kullberg och konfliktrÅdgivare Simo-Pekka Parviainen frÅn Finlands ambassad i Addis Abeba var närvarande dÅ kreditivbreven överlämnades.

Ambassadör Aarnio betonade i sitt tal till president Guelleh att lilla Djibouti har en viktig strategisk position där Röda havet möter Adenviken. "Djibouti är en viktig handelshamn för mÅnga afrikanska länder. Landet är till exempel en port för sÅ gott som alla varuleveranser till Etiopien", sade hon.

Aarnio berömde ocksÅ Djibouti och president Guelleh för strävan efter fred i Somalia.

President Guelleh gladde sig Åt de nya diplomatiska förbindelserna. "Särskilt i dessa tider av politisk instabilitet pÅ Afrikas horn är det viktigt att knyta nya kontakter med vänligt sinnade länder", konstaterade Guelleh.

Presidenten pÅpekade ocksÅ att Djibouti hoppas pÅ samarbete med Finland särskilt inom vattensektorn eftersom landet lider ständig brist pÅ vatten pÅ grund av dess karga natur och klimat.

Ambassadör Aarnio träffade under sitt besök ocksÅ utrikesminister Mahmoud Ali Youssuf, parlamentets talman Idriss Arnaoud Ali och företrädare för den lokala diplomatkÅren.