Estlands utrikesminister tackade Finland för hjälpen till estländare i Egypten

Estlands utrikesminister Urmas Paet tackade Finland för samarbete och hjälp med att få hem estniska resenärer från Egypten under den kris som brutit ut där. Utrikesminister Paet gjorde ett arbetsbesök i Finland den 11 februari på inbjudan av minister Stubb. Vid en arbetslunch diskuterade ministrarna förutom Egypten också bland annat EU:s utrikestjänst och ländernas bilaterala relationer.

Utrikesminister Stubb är bekymrad över om det är möjligt att i Egypten fredligt och kontrollerat övergå till demokrati. ”Finland och övriga EU-länder, FN:s generalsekreterare och många andra har uttalat sitt stöd för egyptiernas berättigade krav. Reformer måste vidtas snabbt och genomföras målmedvetet”, konstaterade ministern. Stubb sade att EU som bäst utarbetar ett paket med åtgärder, med vilka politiska och ekonomiska reformer i Egypten i sinom tid kan stödjas.

Även minister Paet konstaterade att demokrati är den enda vägen framåt i Egypten och att förhandlingarna om landets framtid förhoppningsvis förs vid förhandlingsbord och inte på gatorna.

Minister Paet tackade också Finland för ett aktivt samarbete i programmen inom EU:s östra partnerskap. Estland har nyligen öppnat ett center för det östra partnerskapet och Paet hoppas att Finland också framöver deltar i centrets projekt. Trupper från Estland och Finland deltar som bäst i EU:s nordiska stridsgrupp, och minister Paet bedömde att ländernas militära samarbete fungerar bra.

Estland införde euron för en dryg månad sedan och enligt Paets mening är erfarenheterna positiva. Övergången till euron har gått smidigt, och euron i kombination med Estlands medlemskap i OECD, vilket inleddes i somras, har ökat utländska investerares intresse för Estland. Estlands export har också ökat snabbt och framtiden för landets ekonomi ser lovande ut, sade Paet.

Estlands utrikesminister Urmas Paet. Foto: Eero Kuosmanen.