Stubb: Allt tätare nätverk i Finlands förbindelser med Ryssland

Pressmeddelande 335/2010
17.11.2010

Finland och Ryssland har enligt utrikesminister Alexander Stubb goda förbindelser som vilar på en stadig grund. Ministern höll ett tal vid ett 90-årsjubileum för de finsk-ryska diplomatiska förbindelserna i riksdagen, och konstaterade att nätverken mellan länderna blir allt tätare. Ministern betonade att Finland är en klart viktigare aktör i Ryssland än landets storlek skulle förutsätta. Vi beviljar flest EU-visum, och med investeringar på 7-8 miljarder euro är Finland den största utländska investeraren mätt per invånare.

Stubb konstaterade att relationerna mellan Finland och Ryssland inte behöver återställas, ”reset”, men att 2010-talet utgör en möjlighet att uppdatera, ”refresh”, våra förbindelser.

Stubb presenterade fyra riktlinjer för de bilaterala förbindelserna mellan Finland och Ryssland under det nya årtiondet. Finland bör också i framtiden driva en övergripande, aktiv och målmedveten Rysslandspolitik. Statsrådets handlingsprogram för Ryssland ska genomföras och dessutom utvecklas och uppdateras enligt behov. Finland ska också utvärdera och modernisera sina Rysslandsinstrument utifrån framtida behov.

Finland ska också arbeta för att utveckla moderniseringspartnerskapet som överenskommits med Ryssland. Vi kan nå dess innehåll genom praktiska insatser av företag, organisationer och allmänheten. Det vore även dags för Finland och Ryssland att skapa ett bilateralt arktiskt partnerskap, sade ministern.

Stubb tror också att EU och Ryssland kommer att finna varandra igen på 2010-talet. EU har ett klart arbetsschema för Rysslandspolitiken. Frihandel och viseringsfrihet skulle förena Ryssland och Europa, men de kräver hårt arbete och politiskt förnuft. I en alltmer multipolär värld behöver EU och Ryssland varandra mer än någonsin, betonade Stubb.

  Foto: Eero Kuosmanen.