Vilén: De försvunna krigsfångarnas öde bör klarläggas


-Det finns en ouppklarad hedersskuld från andra världskriget, nämligen frågan om de finländska soldater som blev sovjetiska krigfångar, sade utrikeshandelsminister Jari Vilén sin publik då han talade på den nationella veterandagen 27.4. på rehabiliterignshemmer Kivipuro i Seinäjoki. Dehär människornas öde är ännu höljt i töcken, påminde Vilén.

Under våra krig försvann sammanlagt 6 500 soldater. De flesta krigsfångars öden har kunnat spåras, men det finns ännu oklarhet vad hände ett antal soldater som råkade i krigsfångenskap och inte återvände hem efter kriget.
"Det är mycket osannolikt att en enda av dessa krigsfångar ännu vore i livet, men som en del av hedersskulden till våra veteraner och deras anhöriga bör vi få klarhet i vad som hände alla som försvarade fosterlandet", konstaterade Vilén.

En del av krigsfångarna har säkert anhöriga som blivit födda i Sovjetunionen. Med hjälp av dessa kunde vi klargöra många öppna frågor. Nu när Ryssland har öppnat sig och samarbetet mellan våra länder fungerar väl, vore det intressant att ta i tu med saken genom att uppmana de anhöriga till krigsfångarna elelr andra invigda att kontakta Finland. "Det finns säkert otroliga historien och människoöden i Ryssland som redan pga historisk forskning vore viktigt att utreda i gott samarbete med Ryssland", önskade Vilén.
Sovjetunionen återlämnade efter vapenstilleståndet knappt 2000 finländare som tillfångatagits i huvudsak under 1944 0ch 1945. Dessutom returnerades enstaka personer 1954 och 1955. Den sista som återvände till hemlandet var korpral Reino Lahtinen som ryssarna tillfångatog i en gränspatrull i Uukuniemi på den finska sidan gränsen 11.4.1940. Han återvände till Finland 1959.

"Enligt de uppgifter som forskaren Timo Malmi insamlat sågs flygkapten Onni Pajarinen som tillfångatagit 1944 ännu i livet 1955. På motsvarande sätt sågs flygkapten Ilkka Törrönen som försvann 1943 ännu 1958.. Jag hoppas att de anhöriga till alla våra övriga försvunna soldater slutligen skulle få vetskap om de sinas egentliga öden", konstaterade Vilén.

Finland har flera gånger presenterat för Sovjetunionens och sedermera Rysslands myndigheter en lista över under krigen försvunna personer och bett om information om dessa finländare. Senast överlämnades 1995 en dylik lista av arbetsgruppen för Finlands stupade. I sitt tal hoppades Vilén att tiden slutligen skulle ha läkta även dessa år från kriget så att även denan svåra fråga kunde lösas mellan staterna för gott.










Korrigerat 5.4.2017: året då den sista krigsfången Reino Lahtinen återvände.

Venäjä