11.3.2020

Tšekki (Tshekin tasavalta): matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Kattava matkavakuutus tarpeen. Varo tasku- ja laukkuvarkaita etenkin tietyillä raitiotielinjoilla.

Ajankohtaista

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n kanssa.

THL seuraa mm. Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata alla olevista linkeistä:
Ministry of Health, ajankohtaista tietoa englanniksi:
http://www.mzcr.cz/Cizinci/obsah/coronavirus_2649_23.html

Ministry of Health, tsekinkielellä:
http://www.mzcr.cz/Cizinci/
http://www.mzcr.cz/dokumenty/informace-pro-obcany-v-souvislosti-s-aktualnim-vyskytem-cinskeho-koronaviru-2019_18415_1.html
The National Institute of Public Health, tsekinkielellä:
http://szu.cz/tema/krizove-situace/2019-ncov-novy-koronavirus-wu-chan?lang=1
https://www.mvcr.cz/mvcren/

Tsekin radion englanninkieliset sivut:
https://www.radio.cz/en).

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Tšekki on kohtalaisen turvallinen matkailumaa.

Rikollisuus

Prahan turvallisuusongelmat ovat samat kuin suurkaupungeissa yleensä. Päihtyneet turistit ovat varkaille helppo kohde. Tasku- ja laukkuvarkaita liikkuu turistialueilla, lentokentällä, päärautatieasemalla, ravintoloissa sekä yleisissä kulkuvälineissä. Ravintolassa ei kannata jättää takkia tai laukkua vartioimatta vaatenaulakkoon tai tuolin selkänojalle, jos niissä on passi, lompakko tai muuta arvokasta.

Tšekin sisäasiainministeriön turvallisuussuositukset ulkomaalaisille:

Pysäköi auto vain vartioidulle parkkipaikalle.
Älä koskaan jätä autoon rahaa tai arvoesineitä.
Pidä kaupungilla liikkuessa mukana mahdollisimman vähän rahaa. Rahat ja luottokortit on hyvä säilyttää eri paikoissa vahingon minimoimiseksi.
Älä koskaan jätä laukkua vartioimatta.
Älä vaihda rahaa muualla kuin pankeissa tai virallisissa rahanvaihtotoimistoissa.
Varo huijareita, jotka esiintyvät poliisina. Poliisilla ei ole oikeutta tarkastaa kenenkään rahavaroja kadulla.
Satunnaisten tuttavien kanssa on hyvä olla varovainen. Yöelämässä liikkuessa juomia ei kannata jättää vartioimatta, sillä tyrmäystippojen käyttöä on esiintynyt.

Tšekin lain mukaan ulkomaalaisen on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä ja kansalaisuutensa vaadittaessa. Siihen kelpaa passi tai poliisin antama voimassa oleva henkilökortti, joka oikeuttaa matkustamiseen.

Passia, lompakkoa ja muuta omaisuutta ei kannata jättää hostelliin tai hotellihuoneeseen, ellei siellä ole tallelokeroa.

Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista on hyvä ottaa kopiot, ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä. Suositeltavaa on myös skannata ne, sähköisesti saataviksi.

Jos poliisi sakottaa sinua epäselvässä tilanteessa ja sakkosumma on merkittävän suuri, kannattaa sakko lähteä maksamaan poliisiasemalle. Sakkosumma on sama riippumatta siitä, maksaako sen heti kadulla vai vasta poliisiasemalla. Maksetusta sakosta tulee saada kuitti. Julkisen liikenteen lipuntarkastajat eivät välttämättä hyväksy kielitaidottomuutta selitykseksi matkalipun tai siihen tarvittavan leimauksen puuttumiselle.

Prahassa Václavin aukion alapäässä on ympäri vuorokauden auki oleva Centrum Police Station, jossa puhutaan englantia ja saksaa. Osoite: Jungmannovo náměstí 9, Praha 1, metroasema Můstek.

Tärkeitä puhelinnumeroita

Poliisi puh. 158
Palokunta puh. 150
Ambulanssi puh. 155
Yleinen hätänumero 112
Löytötavaratoimisto, Karoliny Světlé 5, Praha 1, puh. 22423 5085
Tiepalvelu 24 h, Yellow Angels, puh. 1230

Maassa vierailevien ja pidempään oleskelevien suomalaisten toivotaan tekevän matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi -sivuston kautta.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Tšekin maanteillä liikkuessa on syytä olla valpas. Ylinopeudella ajaminen on erittäin tavallista, ja vakavia liikenneonnettomuuksia sattuu eurooppalaisen mittapuun mukaan runsaasti. Päätiet ovat useimmiten hyväkuntoisia.

Tšekin liikennelaki ei salli ajamista lainkaan alkoholin vaikutuksen alaisena, promilleraja on nolla.
Prahassa kadut ovat pääosin hyväkuntoisia, mutta esimerkiksi vanhan kaupungin kadut ovat mukulakivipäällysteisiä.

Luonnonolot

Tšekissä voi esiintyä tulvia erityisesti kesäisin. Ajankohtaista tietoa tulvatilanteesta http://www.voda.gov.cz/portal/en/.

Vuoristoalueilla voi olla talvisin lumivyöryjä.

Terveys

Kattava matkustajavakuutus on tarpeen Tšekkiin matkustettaessa. Tarkasta ennen matkaa, mitä matkavakuutuksesi kattaa. Sairaan tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kaikki vahingot kattavaa matkavakuutusta.

Tšekissä ja varsinkin Prahassa on maan sulana ollessa runsaasti punkkeja, joita on syytä varoa luonnossa ja puistoissa liikuttaessa.

EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa hoitoa, kun hänellä on osoittaa Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card) http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti. Vastaanotolle on hyvä ottaa mukaan käteistä rahaa.

Prahassa on muutama sairaala ja joitakin yksityisiä klinikoita, joissa voi asioida englannin tai saksan kielellä.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Liikuntaesteisiä ei ole Tšekissä huomioitu samassa määrin kuin esimerkiksi Suomessa. Osa julkisista kulkuneuvoista on matalalattiamalleja.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Prahan-suurlähetystö

Hellichova 1
11800 PRAHA 1
CZECH REPUBLIC
+420 251 177 251

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].