Ulkomaankauppaministeri Vilén: Komission kannat EU:n tulevaisuudesta lähellä Suomen kantoja


Euroopan komissio esitteli tänään oman näkemyksensä unionin institutionaalisesta tulevaisuudesta. Kansallisen sivistysliiton vuosikokouksessa puhuneen ulkomaankauppaministeri Jari Vilénin mukaan komission kannat tasapainottavat hyvin unionin tulevaisuutta pohtivan konventin piiristä esitettyjä näkemyksiä. Ensi vaikutelma on, että komission kannat ovat itse asiassa huomattavan paljon lähempänä Suomen kantoja kuin monet konventin luonnostelemat visiot.

Komissio ei selvästikään kannata konventin ajamaa ajatusta EU:n presidentistä ja monivuotisesta unionin puheenjohtajuudesta. Myöskään konventin puheenjohtajan Valéry Giscard d'Estaingin esittämään "suureen kansojen kongressiin" komission paperissa ei viitata millään lailla. On helppo yhtyä komission näkemykseen, jonka mukaan uusien elinten perustamista tulee välttää. Myös esityksiä kansallisten parlamenttien mahdollisuudesta lausua komission aloitteista sekä neuvoston istuntojen avoimuuden lisäämisestä voidaan pitää kannatettavina, totesi Vilén.

Ministerineuvoston osalta komissio esittää Nizzan huippukokouksessa sovitun monimutkaisen ääntenpainotusratkaisun korvaamista yksinkertaisella kaksoisenemmistöllä, jolloin päätösten takana pitäisi olla vähintään puolet unionin jäsenmaista ja väestöstä. Tämä olisi ainoa objektiivisesti oikeudenmukainen malli, jolla ratkaistaisiin lopullisesti isojen ja pienten valtioiden välinen kiista äänivallasta neuvostossa.

Suomi kannatti kaksoisenemmistöä jo Nizzan kokouksessa, mutta silloin ajatus kaatui eräiden isompien maiden vastustukseen. Komission kannanotto osoittaa, että se ajaa selvästi koko unionin yhteistä etua, niin kuin sen kuuluukin. Suomen yhteisöllisyyttä korostanut EU-politiikka on hyvin lähellä komission peruslinjauksia.

"Pidän komission kannanottoa erittäin tervetulleena ja hyvin ajoitettuna lisänä EU:n tulevaisuuskeskusteluun. Suomen hallituksen EU-politiikka, Benelux-maiden hahmottelema näkemys unionin tulevaisuudesta ja komission kannanotto muodostavat toisiaan tukevan kokonaisuuden", sanoi Vilén.

Yksi mielenkiintoisimmista esityksistä koskee vahvan ulkopoliittisen toimijan luomista yhdistämällä unionin korkean edustajan (Javier Solanan) ja ulkosuhdekomissaarin (Chris Pattenin) tehtävät. Tämän seurauksena unioni saisi "ulkoministerin", joka toimisi komission varapuheenjohtajana, mutta olisi myös vastuussa jäsenmaille ministerineuvoston kautta. Tällainen "kaksoishatutus" on harkinnanarvoinen ajatus ainakin väliaikaisena ratkaisuna. Kokonaisuudessaan komission puheenjohtajan valintaan, puheenjohtajuuteen ja korkeaan edustajaan esitetyt kannat toimivat mielestäni hyvänä vastapainona ajatukselle pysyvästä EU:n presidentistä, arvioi Vilén.

Lisätietoja: Erityisavustaja Ukko Metsola, gsm 040-751 5173












EU