Reformeringen av EUs lantbruk gagnar WTO-förhandlingarna’

Världshandelsorganisationen WTOs Doha-runda går från beredningsskede till konkreta förhandlingar. På ett diskussionstillfälle om WTO riktat till medborgarorganisationerna poängterade utrikeshandelsminister Jari Vilén öppenhetens roll i hela processen. “Då den officiella beredningen intensifieras kommer riksdagen att regelbundet bli informerad. Samtidigt ökar vi bl.a dialogen med medborgarorganisationerna”, sade Vilén som talade i Ständerhuset. Nästa öppna diskussionstillfälle arrangeras ännu under detta år.

WTOs femte ministermöte hålls i Cancun i Mexico i september i nästa år. För att mötet skall bli en framgång är det av avgörande betydelse hur man lyckas att nå de uppsatta delmålen. Centrala frågor är hur man framskrider i förhandlingarna om industriprodukter, lantbruk och tjänster samt hur utvecklingsländernas särfrågor kan beaktas på överenskommet sätt. Hur utvecklingsländerna får tillträde till marknaderna är en nyckelfråga i förhandlingarna om lantbruket.

“Jag tror att EUs förhandlingsposition inom WTO skulle bli mycket klarare om unionen kunde genomföra den partiella evalueringen av lantbrukets Agenda 2000. Det är nämligen klart att den interna lantbrukspolitiska reformerna inom EU ofrånkomligt inverkar även på de inom WTO förda förhandlingarna om liberalisering av handeln. I dessa förhandlingar bör man beakta det finländska lantbrukets specialförhållanden”, poängterade Vilén.

Konferensen i Monterrey om utvecklingsfinansiering samt det påföljande toppmötet om hållbar utveckling i Johannesburg skapar goda förutsättningar för fortsättning av förhandling om handeln. En liberalisering av handeln och förstärkning av regelsystemet betjänar även utvecklingssamarbetets målsättningar under förutsättning att man samtidigt säkrar utvecklingsländernas möjligheter att delta handelsförhandlingar och att man verkställer dessa förhandlingars resultat.

I förhandlingarna om handeln med tjänster har man f.n. nått längst. Man håller på att övergå från beredningsstadiet till egentliga förhandlingar på basen av förslag från WTO-medlemmar hur liberalisera handeln med tjänster. De egentliga förhandlingarna om hur komma in på marknaderna börjar först nästa år, när WTOs medlemmar framfört sina preliminära anbud hur man kunde från nuvarande nivå förbättra tillgången till vederbörande marknad.

“Handeln med tjänster är det mest dynamiska delområdet inom världsekonomin, så förhandlingarna bör säkra dess tillväxtförutsättningar även i framtiden. Framsteg i förhandlingarna om handeln med tjänster banar väg även på andra förhandlingsområden, inte minst inom lantbruket. Därför är det ur helhetsperspektiv mycket viktigt att förhandlingarna om handeln med tjänster lyckas”, konstaterade Vilén.
Finland och EU har klara intressen beträffande tillgången till servicesektorns marknader, bl.a för telekommunikation, miljö, energi och finansiering. Målsättningen är inte enbart att säkra våra existerande exportintressen utan att rikta blickarna mot framtida behov med beaktande av den snabba utvecklingen inom IT-sektorn och övrig högteknologi.

Ytterligare information: Specialrådgivare Ukko Metsola gsm 040 7515 173.












WTO
ympäristö