angle-left Kevään 2019 eduskuntavaaleissa voi äänestää ensi kertaa kirjeitse

Kevään 2019 eduskuntavaaleissa voi äänestää ensi kertaa kirjeitse

Kevään 2019 eduskuntavaaleissa otetaan käyttöön kirjeäänestys. Tällöin ulkosuomalainen ja Suomessa asuva, mutta äänestyksen aikaan ulkomailla tilapäisesti oleskeleva äänioikeutettu voi äänestää ensimmäistä kertaa kirjeitse. Ennakkoäänestäminen Suomen suurlähetystöissä ja suurlähetystöjen toimipisteissä jatkuu entiseen tapaan.

Näin valmistaudut

  1. Varmista hyvissä ajoin maistraatista, että osoitetietosi ovat oikein. Jos osoitteesi ulkomailla on muuttunut, ilmoita siitä sähköpostilla [email protected].
  2. Saat ilmoituksen äänioikeudestasi Suomen väestötietojärjestelmään merkittyyn osoitteeseen.
  3. Voit äänestää myös ilman ilmoituskorttia. Ilmoituskortissa on kuitenkin tärkeää tietoa, kuten missä vaalipiirissä olet äänioikeutettu ja minkä kunnan keskusvaalilautakunnalle lähetät kirjeäänesi.
  4. Tilaa hyvissä ajoin äänestyspaketti oikeusministeriön tilauspalvelusta. Palvelu avautuu 14.1.2019. Lue kirjeäänestysmateriaali huolellisesti.

Näin äänestät

  1. Voit äänestää aikaisintaan 14.3.2019, jolloin ehdokasnumerot ovat tiedossa.
  2. Täytä äänestyslippu, ja sulje se vaalikuoreen. Äänestystilanteessa tarvitset kaksi täysi-ikäistä puolueetonta ja esteetöntä todistajaa varmistamaan, että vaalisalaisuus ja vaalivapaus säilyvät.
  3. Postita vaalikuori lähetekuoressa yhdessä lähetekirjeen kanssa äänioikeuskuntasi keskusvaalilautakuntaan. Kirjeäänesi on oltava perillä viimeistään 12.4.2019 klo 19.00. Äänestäjä maksaa postimaksun.

Lisätietoa

Oikeusministeriön vaalisivusto 

Esite kirjeäänestyksestä (pdf)

Voit myös ottaa yhteyttä oikeusministeriön asiakaspalveluun puhelimitse +358 (0) 295 150 030 (ma-pe klo 8-16 Suomen aikaa) tai sähköpostitse: [email protected].